Oliemaatschappij Arco trekt zich terug uit Birma

ROTTERDAM, 12 AUG. De Amerikaanse oliemaatschappij Arco heeft zich teruggetrokken uit Birma. Het concern maakte gisteren bekend dat het geen gebruik zal maken van zijn rechten om een gasveld voor de kust van het Aziatische land verder te ontwikkelen. Dat recht loopt af in oktober.

Arco zegt dat de prioriteit voor investeringen elders is komen te liggen. Investeringen in Birma, waar een militaire dictatuur aan de macht is, zijn omstreden. De oppositie heeft de internationale gemeenschap opgeroepen niet in het land te investeren. Het Nederlandse bedrijf IHC Caland kreeg onlangs een order voor de bouw en het beheer van een olieopslagplaats voor de kust van Birma. Het Franse Total en het Britse Premier, de opdrachtgever van IHC Caland, zijn betrokken bij de ontwikkeling van twee andere gasvelden dan waar Arco naar gas zocht. Volgens Burmanet, een nieuwsdient over Birma op Internet,is een project van Total vertraagd. De aanleg van een pijplijn van het Yanada-gasveld naar de kust - een project ter waarde van 1,6 miljard gulden - zou op verzoek van het militaire regime al sinds begin juli zijn uitgesteld wegens een gebrek aan buitenlandse valuta in Birma.