Oliegiganten BP en Amoco fuseren

ROTTERDAM, 12 AUG. British Petroleum (BP) en zijn Amerikaanse branchegenoot Amoco gaan fuseren en vormen samen een nieuw concern dat de derde plaats inneemt op de lijst van grootste Westerse oliemaatschappijen.

In omvang gaat het volgens de partners om de grootste industriële fusie die ooit heeft plaatsgehad, met een aandelenruil ter waarde van 48 miljard dollar (bijna 100 miljard gulden). De laatste grote industriële overname was die van de Amerikaanse autofabrikant Chrysler door het Duitse concern Daimler-Benz voor 36 miljard dollar.

BP is het op één na grootste bedrijf in Groot-Brittannië. Amoco is de vijfde oliemaatschappij in de VS. Het nieuwe bedrijf onder de naam BP Amoco krijgt een totale marktwaarde van 110 miljard dollar. BP wordt voor 60 procent eigenaar en Amoco voor 40 procent. Vorig jaar behaalden de fusiepartners samen een omzet van 108 miljard dollar (ruim 216 miljard gulden). Het Amerikaanse concern Exxon boekte vorig jaar van de oliemaatschappijen de hoogste omzet: 136,6 miljard dollar, de Nederlands-Britse Koninklijke/ Shell Groep bijna 125 miljard dollar.

De fusie wordt na goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en aandeelhouders eind dit jaar gerealiseerd door de uitgifte van nieuwe aandelen BP in de vorm van American Depositary Receipts (ADR's), in ruil voor gewone aandelen Amoco. Voor ieder aandeel in hun bedrijf krijgen de Amoco-eigenaren 3,97 aandeel in BP terug. Beleggers beloonden de twee oliebedrijven, die net als hun concurrenten al geruime tijd geplaagd worden door dalende aandelenkoersen, gisteren met een koerswinst van 17 procent voor Amoco en ruim 6,5 procent voor BP.

BP-topman Sir John Browne wordt bestuursvoorzitter van BP Amoco, dat zijn hoofdkantoor in Londen krijgt. Volgens Browne moet de alliantie tegen het einde van het jaar 2000 al een besparing van ten minste 2 miljard dollar opleveren waardoor de winst met hetzelfde bedrag zou worden opgevoerd. Het aantal arbeidsplaatsen (samen nu nog 99.450) wordt op termijn met 6.000 verminderd. Volgens analisten is er in feite sprake van een overname door BP.