Nevis kiest in referendum voor St. Kitts

CHARLESTON, 12 AUG. De bewoners van het Caraïbische eilandje Nevis hebben gisteren niet ingestemd met afscheiding van het eiland St. Kitts, waarmee Nevis sinds 1983 een federatie vormt. Het bestuur van Nevis had de 10.000 inwoners gevraagd zich over afscheiding uit te spreken, omdat het eiland zich al jaren sterk benadeeld voelt door St. Kitts.

De twee eilanden hebben nu besloten een oplossing te vinden voor de problemen. Nevis en het iets grotere St. Kitts werden in 1982 onafhankelijk, na decennia van Brits bestuur. De afgelopen jaren zouden de bewoners van Nevis financieel zijn benadeeld door St. Kitts. Nevis heeft een winstgevende toeristenindustrie en verdient goed aan de vestiging van enkele financiële instellingen. St. Kitts daarentegen staat bekend als een doorvoerhaven van drugs. Een aantal politici op Nevis meende dat onafhankelijkheid de positie van het eiland zou versterken en schreven een referendum uit. Ruim 62 procent van de kiezers stemde gisteren voor, maar de vereiste tweederde meerderheid werd niet gehaald.