Matig Cambuur doet Volendam pijn

VOLENDAM, 12 AUG. Maandenlang moet trainer Dick de Boer het als een straf hebben ervaren dat hij vanuit zijn woonkamer zo ongeveer uitkijkt op het stadion waar hij met de voetballers van Volendam het meest deprimerende seizoen uit zijn carrière beleefde. “Dagelijks werd ik ermee geconfronteerd”, verzuchtte De Boer.

De cynische opmerkingen van zijn dorpsgenoten na de degradatie van Volendam troffen hem als een gesel. De boetedoening voert De Boer komend seizoen in de eerste divisie langs de Lange Leegte in Veendam en niet langer langs het Gelredome of de Arena. “Dat moet de spelers ook veel pijn doen”, veronderstelde de trainer.

Niet dat Volendam zich te groot voelt om dit seizoen gastheer te zijn van Heracles, Excelsior en RBC. “Daar hebben we het immers zelf naar gemaakt, we hebben vooral van onszelf verloren”, meende De Boer, die zijn functie ter beschikking stelde. De coach mocht blijven, het bestuur trad af en interim-voorzitter Tuiten zoekt momenteel naar een nieuwe preses. Ook onderhandelt Volendam nog met zijn hoofdsponsor en de gemeente over het budget voor de eerste jaargang in de eerste divisie sinds 1986. En een natte zomer lang stopte De Boer de vingers in zijn oren als hij door het dorp wandelde. “Het is een nare periode geweest. Maar ik heb het verwerkt.”

Het bezoek van het via de nacompetitie naar de eredivisie gepromoveerde Cambuur strooide gisteravond echter zout in een wond, die nauwelijks is geheeld. Slechts 927 Volendammers waren getuige van een gezapig potje in groep twaalf van de strijd om de KNVB-beker, dat Cambuur moeizaam en nauwelijks verdiend met 2-1 won. Maar geen moment werd duidelijk waarom de Friezen dit seizoen in de eredivisie mogen optreden en Volendam is veroordeeld tot een verblijf in de eerste divisie. De vreugde van Cambuur-trainer Gert Kruys kwam geforceerd over, want het zou een wonder zijn als de matige ploeg uit Leeuwarden de nacompetitie kan ontlopen.

Knarsetandend luisterde zijn collega De Boer naar het fletse betoog van een debutant in het betaalde voetbal, waarin Kruys een vals beeld van de krachtsverhoudingen had geschetst. De oud-prof van FC Utrecht bleek in elk geval het verfoeilijke voetbaljargon te beheersen, want Cambuur gaat dit seizoen 'realistischer' spelen. De repliek van De Boer: “Ik vertaal dat gemakshalve maar even met verdedigend.” Maar de opvolger van de als directeur aangestelde Han Berger verwees naar het griepvirus dat zijn ploeg had geteisterd en sprak verder over “wat anders doen op het middenveld”.

Uiteindelijk gaf Kruys toe dat Cambuur zonder de naar FC Den Bosch vertrokken Harrie van der Laan een erkende doelpuntenmaker mist en dat zijn ploeg niet de kwaliteiten heeft om op elke positie man tegen man te kunnen spelen. Leunen op de - gisteravond gammele - verdediging en loeren op een counter wordt dit seizoen het motto van Cambuur. De aankopen van Cambuur mochten nu eenmaal niets kosten en met een schamel budget van acht miljoen sluit de club automatisch achteraan in de eredivisie. Aanvaller Twan Scheepers teert nog altijd op zijn rol bij PSV als vuilnisman in dienst van Romario en verder kon Cambuur zich slechts versterken met elders afgedankte spelers als Vergoossen, Usta, Berhalter en Muller.

De Boer weet vermoedelijk wat Kruys dit seizoen te wachten staat. “Maar het heeft geen zin gefrustreerd rond te blijven lopen”, hield de Volendam-trainer zichzelf én zijn spelers voor. “We zijn het aan de club en aan het dorp verplicht mee te spelen om het kampioenschap zonder dat we ons zelf de dwang opleggen om te promoveren. Ik wil vooral iets recht zetten. Maar als ik met deze ploeg niet presteer, heb ik het echt slecht gedaan.” De Volendamse selectie is nagenoeg intact gebleven en als Marco Boogers binnenkort van een blessure is hersteld, kan hij met de van FC Zwolle overgekomen Jan Bruin een sterk spitsenkoppel gaan vormen.

Bruin scoorde tegen Cambuur met een fraaie volley en hij compenseert zijn gebrekkige motoriek met een aandoenlijke werklust. Op het middenveld zullen Molenaar en Inia wat dwingender aanwezig moeten zijn dan gisteravond tegen Cambuur, maar Volendam kent de grootste zorgen in de defensie.

Voorstopper Gentile werd tegen Cambuur getroffen door een zweepslag. En dat kwam slecht uit, want de andere verdedigers stonden opzichtig te stuntelen. Bij elke hoekschop van Cambuur trok de martelgang in de eredivisie weer aan De Boer voorbij. Maar liefst 102 doelpunten moest Volendam vorig seizoen incasseren. “Waarvan 41 uit corners en daar hebben we blijkbaar niets van geleerd”, foeterde de trainer.

Eerst mocht voorstopper Vergoossen geheel vrijstaand naast koppen na een hoekschop van Cambuur-verdediger Abma. Bij zijn tweede poging uit een corner had Vergoossen wel succes, toen de Volendammers naar elkaar keken en niet naar de bal: 1-1. In de tweede helft bekroonde Cambuur-spits Dijkhuizen zijn enige geslaagde actie met een treffer en illustreerde coach Kruys met zijn tactiek wat hij onder 'realistisch voetbal' verstaat. Of het hondstrouwe publiek in Leeuwarden daar warm voor loopt, moet sterk worden betwijfeld.

    • Robèrt Misset