Markten ernstig bezorgd; Moskou: schuld blijft betaalbaar

MOSKOU, 12 AUG. De Russische overheid beschikt over voldoende middelen om aan de schuldverplichtingen te voldoen. Deze verzekering gaf een hoge regeringsfunctionaris vanmorgen, nadat op de financiële markten hierover gisteren twijfel was gerezen door de zware koersval van bijna 10 procent op de Moskouse beurs.

Volgens plaatsvervangend hoofd van de presidentiële staf, Alexander Livsjits, heeft de centrale bank nog minstens 17,5 miljard dollar aan reserves en hoeft deze daarom geen beroep te doen op de van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontvangen kredieten. De hoge Kremlin-functionaris deed zijn uitlatingen op de Russische televisie.

Hij zei dat de Russische markten zich zullen gaan herstellen. “We verwachten geen substantiële val, misschien een kleine daling.” Vanmorgen bleef de beurs van Moskou vrijwel stabiel, nadat de index in een week met ruim een kwart was gedaald.

Livsjits erkende dat de financiële crisis in Azië niet de enige reden was voor de forse daling van de Russische aandelen- en obligatiemarkt, waarbij hij wees op het probleem van de belastinginning. Premier Kirijenko verzekerde vanmorgen volgens het persbureau Itar-Tass dat er “geen enkele wijziging komt van het monetaire beleid van de centrale bank en de regering. Livsjits zei gisteren al dat van een devaluatie van de roebel geen sprake zal zijn. Een devaluatie zou de aflossing van dollarschulden nog moeilijker maken.

De koersindex van de aandelenbeurs daalde gisteren met 9,1 procent, waarbij de daling van de olieprijzen een belangrijke rol speelde, omdat Rusland als belangrijk olie-exporteur gevoelig is voor olieprijsschommelingen. De markt voor overheidsobligaties kreeg ook een zware klap. Zo liep de rente voor binnenlands overheidspapier op van 95 à 100 procent naar 115 à 130 procent.

Afgelopen maandag moest de regering voor de derde achtereenvolgende week de verkoop van staatsobligaties schrappen wegens gebrek aan belangstelling. De overheid slaagt er hierdoor niet in kortlopende schuld te vervangen door langerlopende verplichtingen.

Sinds begin dit jaar is het koersgemiddelde in Moskou met 70 procent gezakt. Een groot deel van het verlies kwam tot stand na de goedkeuring die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige maand verleende aan kredieten voor dit en volgend jaar van in totaal 22,6 miljard dollar. De Russische regering had gehoopt door de IMF-lening een adempauze te krijgen om haar kostbare binnenlandse schuld te herstructureren en het begrotingstekort te dichten.

Belangrijk onderdeel van het akkoord met het IMF is een verbetering van de belastinginning. “Als we kunnen aantonen dat Russen belasting kunnen innen, zullen we geleidelijk in staat zijn de schuld te herstructureren”, aldus premier Kirijenko gisteren. Het blad Financial Times maakte vanmorgen melding van geruchten dat de Russische regering een comité van vooraanstaande internationale financiers wil vormen om te adviseren over een strategie voor herstructurering van de schuld. (Reuters, APF, AP)