Mark Wahlberg

In een reeks profielen van gezichtsbepalende sterren deze week Mark Wahlberg, hoofdrolspeler in The Big Hit en Boogie Nights, en een 27-jarige met een verleden.

“Er waren drie dingen die ik me had voorgenomen nooit in een film te doen: dansen, zingen en uit de kleren gaan. In het eerste halfuur van Boogie Nights doe ik ze echter alledrie”, is een veel geciteerde uitspraak van Mark Wahlberg naar aanleiding van zijn succesrol als pornoster Eddie Adams/Dirk Diggler in Boogie Nights (1997).

Hij vatte daarmee tevens de belangrijkste ingrediënten voor zijn roem samen. Een ster werd hij immers niet op het witte doek, maar met de jongensrapband New Kids on the Block en als voorman van Mark Wahlberg and The Funky Bunch. De nodige street credibility ontleende hij aan veroordelingen wegens autodiefstal, racisme en drugshandel, een periode uit zijn leven waarin hij als Marky Mark door het leven ging.

Uit de kleren was Mark Robert Michael Wahlberg (5 juni 1971, Dorchester, Massachusetts) ook al regelmatig gegaan, of juist net niet. Bijvoorbeeld als ondergoedmodel voor Calvin Klein in een door fotograaf Herb Ritts gefotografeerde campagne uit 1992, waarover het gerucht ging dat er een 'derde tepel' zou zijn weggeretoucheerd. Wahlberg was door platenbaas David Geffen aan Kleins reclamemakers voorgesteld na een aan ruigere voorbeelden als Jim Morrison en Iggy Pop ontleende podium striptease-act waarin hij zijn broek liet zakken. Kleine schandaaltjes volgden, zoals een vechtpartij met Madonna en haar bodyguards en excommunicatie door de internationale homowereld. Was Wahlberg in zijn Calvin Klein-slip eerst hun favoriete pin-up, nadat rapper Shabba Ranks, met wie Wahlberg op toernee was, in een Britse talkshow had voorgesteld om 'homo's te kruisigen', was het snel met zijn gay-appeal gedaan.

Een filmacteur was hij evenwel nog steeds niet, en was hij, op een bijrolletje als een van Danny De Vito's rekruten in Renaissance Man (1994) na ook niet geworden als het aan Leonardo Di Caprio had gelegen. Die zag als zijn tegenspeler in het op het leven van junkiedichter Jim Carroll gebaseerde film The Basketball Diaries (1995) liever iemand die minder werd gehinderd door een slechte naam. Maar Wahlberg kreeg de rol en Wahlberg kreeg nog een rol, als 'sexed out psycho' in het als 'Fatal Attraction for Kids' omschreven Fear (1996). Dat was genoeg om hem onder de aandacht te brengen van Hollywoods nieuwste wonderboy Paul Thomas Anderson die hem de hoofdrol aanbood in Boogie Nights, naast Burt Reynolds (die ook tijdens de opnamen als een soort vaderfiguur voor de onervaren Wahlberg fungeerde).

Als charmante huurmoordenaar is Wahlberg nu te zien in The Big Hit en zijn duffe jaren-zeventig-over-de-oren coupe is vervangen door een kort koppie en hip sikje. Nog voor het einde van het millennium moet hij te zien zijn als politieman in The Corruptor, als aanvoerder van de Amerikaanse Operation Restore Democracy op Haïti in Rockwood en samen met George Clooney en rapper/acteur Ice T als soldaat in Three Kings, een film over de Golfoorlog. Mark Wahlberg lijkt er met zijn keuze voor filmpersonages alles aan te willen doen om van zijn imago van 'bad boy with a babyface' af te komen.

    • Dana Linssen