Licht koersherstel na diepe val

AMSTERDAM, 12 AUG. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben zich vanochtend licht hersteld na het grote verlies van gisteren. Desondanks blijft de stemming onzeker. Tegen het eind van de ochtend stond de belangrijkste beursbarometer op 1142,98 punten, een winst van 18 punten ten opzichte van het slot van gisteren.

“De reden van het herstel is dat de Dow Jones-index op Wall Street toch niet zo ver is weggezakt als we vreesden. Maar Azië blijft wel problemen geven, dus die onrust is nog niet verdwenen”, zei een beurshandelaar.

Het Damrak zal dan ook opnieuw met spanning uitzien naar de ontwikkelingen op Wall Street, waar de handel vanmiddag om half vier uur begint. Veel handelaren houden er rekening mee dat er weldra nog wel een dag met fors verlies zal komen.

Dat de beursindex van Amsterdam steeg was voor een belangrijk deel te danken aan het verzekeringsconcern Aegon. Deze koers steeg met 7,50 naar 183,40 gulden. Aegon heeft met 9,25 procent een belangrijk gewicht in de samenstelling van de AEX-index. TNT Post Groep boekte met een vooruitgang van 2,50 op 45,90 procentueel gezien de grootste stijging. De koers van voedingsmiddelenconcern Numico steeg met 2,50 naar 58,40 gulden.

Koninklijke Olie stond opnieuw op verlies. De lage stand van de olieprijzen doet het concern geen goed. Het aandeel moest 1,40 prijsgeven op 92,50.

Een winststijging van 25 procent bij Aalberts veroorzaakte op de lokale markt geen euforie. Het aandeel steeg met een gulden naar 59 gulden. De problemen die Toolex in Azië ondervindt, leidden voor de tweede dag in successie tot een fors verlies. De koers ging vanochtend met ruim 8,5 procent omlaag naar 26,80 gulden.

NEW YORK De vrees dat de crisis in Azië lange tijd zal aanhouden, heeft de beurs van New York gisteren op een groot verlies gezet. De Dow Jones-index daalde met 112 punten (1,3 procent) tot 8462,85. De beurs volgde De hernieuwde daling van de koers van de yen tegenover de dollar joeg de belegger schrik aan. De yen kwam op het laagste peil van de afgelopen acht jaar terecht.

Daarbij komt nog het vooruitzicht dat China mogelijk niet aan een devaluatie valt te ontkomen. Het grootste dagverlies van de beursindex bedroeg ruim 250 punten.

Aan het eind van een ochtend handelen op de Amsterdamse wisselmarkten was de de Amerikaanse dollar licht gedaald naar 2,0034 gulden tegen 2,0065 aan het slot op de voorgaande dag.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft vanochtend relatief rustige handel beleefd. De aandelenkoersen daalden weliswaar opnieuw, maar het verlies bleef beperkt. De Nikkei-index sloot uiteindelijk 28,02 punten lager op 15.378,97 wat een achteruitgang van nog geen 0,2 procent betekende.

Zuid-Korea moest 1,9 procent inleveren. In de Filipijnen kwam het verlies in de loop van de handel uit op bijna 6,7 procent. In Singapore beliep de daling 1,2 procent. In Hongkong steeg de toonaangevende graadmeter 0,1 procent en in Maleisië 2 procent.