Licht herstel op Europese beurzen

ROTTERDAM, 12 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanochtend ten dele hersteld van de koersval van gisteren. Met name het opkrabbelen van de Japanse yen en het meevallende verlies op Wall Street gaven de belegger weer moed. Ook de andere beurzen in Europa toonden herstel.

De AEX-index, waarin de belangrijkste fondsen in Amsterdam zijn opgenomen, noteerde tegen het middaguur 1142,98 punten, 1,6 procent hoger dan het slot van gisteren. Toen was de AEX met 3,7 procent gedaald en bereikte de yen het laagste koersniveau sinds 1990. Ook de beurs in Frankfurt zag de toonaangevende DAX-index (plus 2 procent) vanochtend licht herstellen na het verlies van bijna 4 procent gisteren.

De beurzen in het Verre Oosten, de bakermat van de huidige onrust, sloten vanochtend bijna alle lager. De Nikkei-index in Tokio leverde slechts 0,18 procent in. De yen toonde vanochtend herstel nadat regeringsfunctionarissen in Tokio duidelijk hadden gemaakt de munt zonodig te zullen steunen. Premier Keizo Obuchi bestempelde de koers na het eerste herstel van de yen nog altijd als “onwenselijk”. De yen noteerde vanochtend 145,92 tegenover de dollar. Gisteren was de koers nog 147,41.

Van de Aziatische beurzen presteerde Singapore vanochtend het minst, met een daling van de index met 1,5 procent. Het gemiddeld koersniveau is in de afgelopen tien jaar niet zo laag geweest.

Het verlies op Wall Street bleef gisteravond beperkt. Met een verlies van 3 procent van de Dow Jones-index leek de beurs halverwege de handel fors onderuit te gaan, maar volgens handelaren werden een uur voor sluiting koopjesjagers actief, waardoor de koersval werd gestuit. De index sloot 1,3 procent lager op 8.462,85 punten.

De koersdalingen op de Aziatische beurzen waren gisteren voor president Clinton aanleiding om zijn topadviseurs bijeen te roepen. Analisten houden er rekening mee dat de Verenigde Staten niet zullen meewerken aan een eventuele steunoperatie voor de yen. De Amerikanen hebben zich eerder gefrustreerd getoond over het uitblijven van hervormingen in de Japanse financiële sector. De Russische beurs slaagde er vanochtend voor het eerst sinds dagen in het koersniveau stabiel te houden. De index heeft de afgelopen week meer dan een kwart ingeleverd.