Libische leider Gaddafi eert Fidel Castro met vredesprijs

TRIPOLI, 12 AUG. De Cubaanse leider Fidel Castro krijgt de 'Moammar Gaddafi-prijs voor de rechten van de mens' wegens zijn “niet-aflatende strijd tegen het imperialisme”. Dat heeft het Libische persbureau JANA gisteren bekendgemaakt.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van ongeveer een half miljoen gulden. De uitreiking van de prijs staat gepland voor 30 augustus. Het is overigens nog niet duidelijk of Castro naar Libië zal reizen voor de ceremonie. Deze zal worden bijgewoond door, aldus JANA, “mensen uit de hele wereld die zich met de rechten van de mens bezighouden”.

Als Castro de prijs persoonlijk in ontvangst wil nemen, moet hij besluiten of hij het VN-vliegembargo tegen Libië wil schenden. In 1992 stelde de Veiligheidsraad dat embargo in omdat Gaddafi twee verdachten van de bomaanslag boven het Schotse Lockerbie op een toestel van PanAm niet wilde uitleveren aan de Verenigde Staten of Groot-Brittannië. Castro zou eventueel naar Tunesië of Egypte kunnen vliegen en van daaruit de auto kunnen nemen.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, de 'kinderen van de Intifadah' (de Palestijnse opstand tegen Israel red.) en het Afrikaanse Centrum voor de Strijd tegen Aids. (AFP)