Koersval maakt op Damrak weinig indruk

Ook al zouden de koersen op de Amsterdamse beurs met nog eens 10 procent dalen dan nog zijn de handelaren tevreden. Sinds het begin van dit jaar was de beursindex met bijna de helft gestegen. “We hebben het hier fantastisch gedaan.”

AMSTERDAM, 12 AUG. De val van de beurskoersen in Amsterdam heeft weinig indruk gemaakt op de betrokken professionele partijen, zoals analisten, commissionairs, optiehandelaren en hoeklieden. Zij zien de daling als een kleine, tijdelijke bijstelling en blijven voor de lange termijn positief. “Beleggers kunnen hun stukken wel verkopen, maar waar moeten ze dan heen?”, zegt een medewerker van het hoekmansbedrijf Van der Moolen vanaf de beursvloer. “Ik zie geen alternatieven, zelfs niet in het buitenland.”

Bij weinig omzet daalde de index van de 27 belangrijkste fondsen gisteren met 42,66 punten naar 1124,98. Het niveau kwam daarmee in een dag tijd 3,65 procent lager te liggen. Vanochtend herstelde de beurs licht met een stijging van ruim 1 procent.

Sinds het begin van dit jaar is de beursindex met ruim 400 punten (43 procent) gestegen. De ommekeer kwam op 21 juli. De index bereikte die dag een tussentijds record van 1323,65 punten en verloor in de zestien daaropvolgende handelsdagen maar liefst 198,67 punten (15 procent).

Dat de glijvlucht die de AEX-index vorige week inzette, gisteren toch op een vrije val begon te lijken heeft volgens sommige analisten te maken met wantrouwen enerzijds en de lage omzetten op de effecten- en optiebeurs anderzijds. Verkooporders voor aandelen en opties op de AEX-hoofdfondsen vielen in een lege markt waar kopers langs de zijlijn stonden. “Je krijgt dan een mega-swing die niet helemaal terecht is”, zegt een market maker van IMC die op de optiebeurs aktief is. “Er treedt dan ook wel weer gauw herstel op, dat zie je vanochtend.”

Vorig jaar rond deze tijd behaalde de AEX-index de mijlpaal van duizend punten. Dat werd toen de 'campinghausse' genoemd omdat vooral veel particuiere beleggers vanaf hun vakantiebestemming effecten- en optieorders zouden hebben gegeven. Dat ook nu particulieren de markt sturen, wordt betwijfeld. Het woord 'camping-crash' durft niemand in de mond te nemen. “Alle grote beurzen in het buitenland laten dezelfde beweging zien”, zegt analist P. van Doesburg van Effectenbank Stroeve, die voornamelijk voor vermogende particulieren handelt. “Onze Mickey Mouse-beurs is heus geen uitzondering op New York of Londen. In Duitsland zijn er veel minder particuliere beleggers en daar zijn de koersbewegingen niet anders.” “De invloed van particulieren is nooit goed onderzocht”, meent een medewerker van effectenbank HSBC Van Meer James Capel. “Dat zou de beurs eens op zich moeten nemen.”

Veel beleggers zullen met de vraag worstelen of de teruggang van de koersen vals alarm is of dat een permamente neerwaartse tendens is ingezet. “Er is angst en wantrouwen in aandelenkoersen over de hele wereld,” meent Van Doesburg. “Maar wij zitten in Amsterdam zo slecht nog niet. De kapitaalstroom vanuit Azië naar onze beurs is volgens mij een belangrijke reden voor de scherpe koersstijgingen van de afgelopen maanden. De invloed van Azië is in Amsterdam lager dan op andere Westerse beurzen.”

De koersendaling komt volgens de handelaar van HSBC Van Meer James Capel niet ongelegen. “Het wordt tijd dat er weer wat realisme terugkeert in de markt. Beleggers reageren bij een dalende markt te emotioneel. Ze kennen alleen maar stijgende koersen. Bovendien kijken ze te veel naar de maximale koerswinst die ze hadden kunnen behalen. Ze vergeten de winst die ze op hun bankrekening hebben staan. Ook al gaat de AEX-index terug naar de 1000 punten, en dat verwacht ik omdat de problemen in Azië nog niet overal verdisconteerd zijn, dan hebben we het hier nog fantastisch gedaan.”