KLM koopt overheid uit voor 632,6 miljoen

ROTTERDAM, 12 AUG. De KLM betaalt 632,6 miljoen gulden om de Nederlandse overheid uit te kopen als gewoon aandeelhouder. Bovendien koopt de KLM ook de participatiebewijzen van het Pensioenfonds voor het Vliegend Personeel in voor een bedrag van 351,8 miljoen gulden. De terugkoop van de gewone aandelen van de overheid is het gevolg van de afspraak om het staatsbelang in KLM te verkleinen.

De prijs die de KLM voor de terugkoop van aandelen en participatiebewijzen moet betalen is gebaseerd op de gemiddelde koers van het aandeel KLM op de Amsterdamse effectenbeurs in de periode van 6 tot en met 11 augustus 1998. Die prijs is vastgesteld op 80,68 gulden, waar een eerder overeengekomen korting van wordt afgetrokken. Daardoor betaalt de KLM de overheid 79,68 per gewoon aandeel. Voor de participatiebewijzen van het pensioenfonds is een prijs vastgesteld van 72,62 gulden.

De overheid houdt na de transactie nog 11,75 miljoen preferente aandelen A en 1300 prioriteitsaandelen KLM over, die goed zijn voor een stemrecht van ruim 14 procent.

Verder houdt de staat het recht via nieuwe preferente aandelen B indien nodig een meerderheidsbelang te krijgen in KLM.

Daarmee blijft de KLM een aan Nederland gebonden luchtvaartmaatschappij. Dat is onder meer van belang voor de verdeling van landingsrechten waarover internationaal afspraken worden gemaakt.

Als andere landen zouden twijfelen aan het 'Nederlanderschap' van KLM, kan de Nederlandse overheid haar optierechten uitoefenen. Deze constructie biedt tevens bescherming tegen een ongewenste buitenlandse overname van de KLM.

De transacties worden op 14 augustus uitgevoerd, waarna het aantal gewone uitstaande aandelen van KLM met 18 procent is verminderd. De zogenoemde prefs C (aandelen goed voor 11 procent stemrecht) komen onder beheer van de nieuwe Stichting Luchtvaartbelangen Nederland.