Indonesië stelt schuldbetaling uit

JAKARTA, 12 AUG. De regering van Indonesië is bij de aflossing van de staatsschuld voor het eerst haar verplichtingen niet geheel nagekomen. In zeker drie gevallen heeft de centrale bank van het land wel rente betaald maar niet de hoofdsom. De bank heeft daarvoor opdracht gekregen van de Indonesische minister van Financiën en Economie, Ginandjar Kartasasmita, meldde het Franse persbureau AFP gisteren. Dat baseert zijn verhaal op bronnen binnen de Franse bankwereld die direct betrokken zijn bij de transacties.

De bewindsman sprak het bericht tegen. “Wij zijn niet in gebreke gebleven. We zijn begonnen de herstructuring van onze belangrijkste schulden uit te voeren.” Daarmee doelde hij op het 'doorrollen' van kredieten. Daarbij wordt de vervaldatum naar een later tijdstip verschoven.

Volgens hem is dit eind juli afgesproken met de Club van Parijs, waarin de belangrijkste krediteurenlanden verenigd zijn. Ook het Internationaal Monetair Fonds is ervan op de hoogte, aldus de minister. “De zaak is al opgenomen in de begroting die enkele weken geleden is aangenomen”, zo voegde hij eraan toe.

Volgens een functionaris van de Club van Parijs stelt Indonesië nu de afbetaling van schulden uit die het land in augustus zou moeten voldoen. Daarmee loopt de regering in Jakarta vooruit op een akkoord dat in september door de Club van Parijs wordt verwacht. (AFP, Reuters, KRF)