Fusiepartners BP en Amoco willen zich niet beperken tot 'het gemak van de derde plaats'; BP-belegger tevreden

Rotterdam, 12 AUG. Topman Sir John Browne van British Petroleum, die na de overname van het Amerikaanse Amoco de nieuwe oliegigant zal leiden, betreedt graag onbegane paden. Hij was, tot ergernis van andere oliemaatschappijen, een van de eersten die pleitte voor beperking van schadelijke stoffen en waarschuwde voor het broeikaseffect. Hij was ook de eerste olie-topman die een toespraak hield op een conferentie van milieubeweging Greenpeace.

De 50-jarige Browne, die net als zijn vader zijn hele leven bij BP heeft gewerkt, maakte gisteren de grootste industriële overname aller tijden bekend. BP betaalt bijna 100 miljard gulden voor het Amerikaanse Amoco, een van de andere Seven Sisters. “In de 32 jaar dat ik bij BP werk is dit het spannendste dat ik heb meegemaakt”, zei Browne gisteren op een persconferentie.

Hij begon bij BP in 1966 na een studie natuurkunde in Cambridge en een MBA van de Stanford Business School in Californië. In zijn eerste jaren werkte hij in exploratie en productie in de Verenigde Staten en Londen. In 1984 werd hij de bestuursvoorzitter van de financiële divisie van BP. Zijn vernieuwende methode om financiële risico's te beheersen leidde tot zijn snelle opmars binnen het bedrijf. In juli 1995 werd hij benoemd tot topman.

Een financieel analist uit Londen zei gisteren dat de prestatie van Browne bij BP voor zichzelf spreekt. “Kijk naar de aandeelhouderswaarde.” Hij bedoelde het Total Shareholder Return (TSR) - de ontwikkeling van de beurskoers met herbelegging van het uitgekeerde dividend. Voor BP was het TSR in de afgelopen vijf jaar 90 procent, tegen 40 procent bij Shell.

Bij analisten was de afgelopen jaren ook al twijfel gerezen wanneer Browne zich zou gaan vervelen als topman van BP, een bedrijf “dat hij kon leiden met een arm vastgebonden op zijn rug”, aldus een anonieme oud-collega in de Financial Times. Het samenvoegen van een Brits en een Amerikaans bedrijf is een kolfje naar zijn hand. Hij studeerde in de VS, werkte er lange tijd en is bijvoorbeeld commissaris bij het Brits-Amerikaanse farmacieconcern SmithKline Beecham en bij het Amerikaanse bedrijf Intel, de grootste producent van computerchips ter wereld. Bovendien heeft BP Amoco nu de kans om mee te doen met de grootmachten Shell en Exxon. “We zullen ons niet beperken tot het gemak van de derde plaats”, zei Browne gisteren. “Er zijn duidelijk een aantal dingen die nog moeten gebeuren in deze industrie. In de toekomst zullen wij in de positie verkeren om de richting te bepalen.”

Browne is vrijgezel en woont samen met zijn moeder, een Roemeense die zijn vader ontmoette tijdens de Tweede Wereldoorlog. Browne wordt omschreven als een workaholic, een liefhebber van opera en een verzamelaar van Amerikaanse kunstvoorwerpen uit de periode voordat Columbus in Amerika voet aan wal zette.