Fosset breekt record met nieuwe ballonvaart

ST. LOUIS, 12 AUG. De Amerikaanse miljonair Steve Fossett heeft gisteren al één record gebroken. Hij is de eerste mens die per ballon de zuidelijke Atlantische Oceaan is overgestoken. In zijn vierde poging om met een ballon rond de wereld te vliegen passeerde de 54-jarige Fossett gisteravond rond een uur of zes Nederlandse tijd een punt op 150 kilometer ten zuiden van Kaapstad. Fossett was zaterdag opgestegen in het Argentijnse Mendoza.

Hij heeft gekozen voor de zuidelijke route omdat de luchtstromen daar stabieler zijn. Bovendien wordt hij niet gehinderd door landen die hun luchtruim niet beschikbaar stellen voor doorvaart. Bij zijn voorlaatste poging, in januari vorig jaar, kreeg Fossett geen toegang tot het luchtruim van Libië. Hij werd daardoor zo lang opgehouden, dat hij uiteindelijk boven India de poging moest opgeven wegens gebrek aan brandstof. Wel heeft hij sindsdien met 16.670 kilometer het record van de langste ballonvaart van de geschiedenis op zijn naam staan.

Ook bij zijn laatste poging, in januari van dit jaar, dreigde Fossett door de wind richting Libië gestuurd te worden. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Door mechanische problemen en kou moest hij echter later ook deze poging opgeven en de ballon ten westen van Krasnodar in het zuiden van Rusland aan de grond zetten.

De ballonvaart over het zuidelijke halfrond, met een verbeterde versie van zijn ballon de 'Solo Spirit' verloopt - op een klein, tijdig geblust brandje aan een van de ontstekers na - voorspoedig. Fossett vliegt op een hoogte van ongeveer 7.500 meter, zijn snelheid bedraagt ongeveer 180 km per uur. Fossett, die zaterdag is opgestegen, hoopt over ruim twee weken in Argentinië terug te keren.

Informatie over de vlucht van Fossett is te krijgen via een speciale site op het Internet http://solospirit.wustl.edu. (Reuters, AP)