Fictieve winkel op Internet; Poging tot oplichting voorkomen

ROTTERDAM, 12 AUG. Het Landelijk Rechercheteam (LRT) heeft gisteren twee mannen in Den Haag en Amsterdam aangehouden op verdenking van een poging tot oplichting met creditcards via Internet.

Met behulp van een fictieve winkel op het wereldwijde computernetwerk zouden zij getracht hebben verschillende creditcardmaatschappijen voor in totaal 16 miljoen gulden op te lichten.

De twee verdachten, R. van H. (37) uit Den Haag en R. J. (38) uit Amsterdam, zijn gistermorgen aangehouden na een onderzoek van drie maanden. De politie deed huiszoeking in de woningen van de verdachten. Ook in België zijn op verzoek van de Nederlandse justitie twee panden doorzocht. Daarbij zijn geen aanhoudingen verricht, maar de Belgische politie zou inmiddels wel ten minste één verdachte op het oog hebben.

Van H. sloot volgens de politie in februari van dit jaar een contract met een Belgisch automatiseringsbedrijf om een site te laten maken voor een virtuele winkel op Internet, waar onder andere computers en faxapparatuur te koop werden aangeboden. Het bedrijf zou ook de incasso van de aankopen verzorgen. Bij het bedrijf ontstond argwaan toen in een periode van vier weken 4.141 orders werden geplaatst met een totale waarde van 16 miljoen gulden. Bij de bestellingen waren creditcardgegevens van American Express, Visa en Mastercard opgegeven. Uit navraag bleek dat de cardhouders echter niets hadden besteld.

Volgens de politie zijn de gebruikte creditcardgegevens afkomstig uit een cliëntenbestand van IBM Nederland, waar Van H. tot vorig jaar oktober in dienst was.

Volgens een woordvoerder van creditcardmaatschappij Visa bevestigt deze zaak dat betalen met creditcards op Internet nog steeds onveilig is.

Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een betalingssysteem waarbij gebruikers een digitale identificatiecode krijgen.