Evenementen op alle tv's

ZOETERMEER, 12 AUG. Belangrijke culturele en sportieve evenementen als het Nieuwsjaarsconcert in Wenen en de Elfstedentocht moeten, desnoods in samenvatting, te zien blijven op voor iedereen toegankelijke tv-kanalen.

Zulke nationale en internationale gebeurtenissen mogen niet aan grote delen van de bevolking worden onthouden omdat één of andere betaal-tv-zender de rechten heeft opgekocht.

Aan deze Europese richtijn heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen nu gevolg gegeven door een lijst op te stellen met “beschermde” evenementen. Alle Europese lidstaten zijn daarmee bezig. Ze moeten vooral letten op wat voor hun land onmisbaar is.

Voor het ministerie in Zoetermeer zijn dat behalve het Nieuwjaarsconcert en de Elfstedentocht onder meer het Eurovisie Songfestival, het Prinsengrachtconcert, de Matthäus Passion in Naarden, de Olympische Spelen, EK- en WK-toernooien voetbal en schaatsen, de Champions League, de Europa Cup II en de UEFA Cup, eredivisiewedstrijden, de Amstel Cup, Wimbledon en Roland Garros. Voor een aantal van deze toernooien geldt de plaatsing op de lijst alleen als er Nederlandse deelnemers zijn. De Tweede Kamer moet de vrijgegeven lijst nog goedkeuren. (ANP)