Directeur Expo'98 gearresteerd

LISSABON, 12 AUG. De Portugese politie heeft maandagavond de financiële directeur van wereldtentoonstelling Expo'98 in Lissabon gearresteerd. Hij wordt verdacht van fraude. De organisatie van de Expo mist ruim 5 miljoen dollar. Drie andere directieleden zijn meegenomen voor verhoor.

De vermissing kwam vorige week aan het licht na een routineonderzoek door een accountantsbureau, ter voorbereiding van de sluiting van de tentoonstelling in september. Na de ontdekking van de malversaties heeft de Portugese politie huiszoekingen gedaan in de woningen van de betrokken directieleden. Daarbij werden documenten gevonden over grondtransacties en subsidieregelingen voor de bouw van sociale woningen, die buiten de boeken van de Expo-organisatie zijn gehouden. Het Expo-terrein wordt na de tentoonstelling bestemd voor woningbouw.

In kringen van de Portugese regering is met afwijzing gereageerd op de malversaties, die de toch al kwakkelende wereldtentoonstelling in een kwaad daglicht zetten. De bezoekersaantallen aan de Expo vallen tot nog toe zeer tegen. Dit is voor een deel het gevolg van de geringe publiciteit die er aan de tentoonstelling is gegeven en aan een gebrek aan goedkope vervoers- en verblijfsmogelijkheden voor bezoekers. Ook de organisatie op het tentoonstellingsterrein zelf laat nog veel te wensen over. De Expo is georganiseerd door de vorige , centrum-rechtse , Portugese regering. (Reuters)