De vakantiepan (6)

Koken vandaag en geen zorgen voor morgen. Kook vandaag een extra hoeveelheid rijst. Van deze extra rijst wordt morgen deze salade gemaakt: meng door de koude rijst gekookte mosselen en garnalen, fijngehakte dille, kleine blokjes komkommer, mayonaise en zure room.

Garneer met mimosa oftewel fijngehakte hardgekookte eieren. De gekookte, warme rijst van vandaag wordt gegeten bij het hoofdgerecht: met kippenlevers en pijnboompitten gevulde omeletten. Reken per persoon op 2 à 3 eieren. Maak de kippenlevers schoon. Rooster de pijnboompitten in enkele druppels olie lichtbruin. Bak de kippenlevers in een klont boter én een scheutje olie gedurende een minuut of 8 op een vrij laag vuur.

De levers moeten nèt gaar zijn en van binnen nog een roze kleur hebben. Hak de levers in kleine stukjes. Bestrooi ze met zout en peper en houdt ze warm. Bak vier omeletten. Leg op elke omelet stukjes kippenlever, wat peterselie en pijnpitten. Rol de omeletten op. Eet er in kippenbouillon gekookte rijst bij, waar wat kerriepoeder door is geroerd.

Het nagerecht bestaat uit gekocht cassis-sorbetijs, per persoon 1 gekochte amandelkrul en verse meloenbolletjes die met een speciaal stekertje uit een een kwart meloen zijn geschept. De rest van de meloen wordt morgen als voorgerecht gegeten met enkele plakken Serrano-ham. Dankzij de extra rijst met 'beilage' en de meloen en ham hoeft er morgen niet over eten te worden nagedacht.

Nodig:

8 à 12 eieren

1 kilo kippenlevers

150 g pijnboompitten

4 eetlepels fijngehakte peterselie

zout en peper

200/400 gram rijst

kerriepoeder

boter en olie

zout en peper

cassis-sorbetijs

4 amandelkrullen

1 meloen

    • Anne Scheepmaker