Crisis in Indonesië strop Travel Unie

BAARN, 12 AUG. De financiële resultaten van Travel Unie (TUI) lopen dit jaar achter bij die van vorig jaar. Dat komt onder meer door de crisis in Indonesië. De reisorganisatie heeft daardoor een strop van miljoenen guldens, zo heeft de directie gisteren in Baarn bekendgemaakt. TUI is ontstaan uit een fusie van Arke en Holland International.

Het aantal boekingen voor Indonesië liep door de problemen in dat land drastisch terug. Inmiddels is er volgens TUI sprake van “een langzame verbetering”. Een verlaging van de prijzen met 10 procent ziet Travel Unie als extra stimulans voor het boeken van een reis naar Indonesië.

Aanslagen in Egypte hebben het concern eveneens financieel parten gespeeld. Ondanks de terugval van de reizen naar Indonesië en Egypte heeft TUI voor deze zomer ongeveer 3 procent meer passagiers geboekt. Dat zijn er in totaal 1,2 miljoen.

De reizen naar de Verenigde Staten zijn de komende winter door de hoge dollarkoers 5 procent duurder dan vorig seizoen. Een wintersportreis naar Frankrijk kost 4 procent meer. Omdat de welvaart nog steeds stijgt, verwacht TUI voor de komende winter 6 procent meer boekingen.

Travel Unie gaat vanaf het komende winterseizoen ook vliegen met buitenlandse maatschappijen: het Engelse Airworld en het Spaanse Iberworld. Ze voeren wekelijks 55 vluchten uit van en naar vijf grote regionale vliegvelden in Nederland. Nederlandse chartermaatschappijen blijven het overgrote deel van het vliegprogramma van TUI uitvoeren.

De reisorganisatie schakelt buitenlandse chartermaatschapijen in, omdat het onzeker is of de Nederlandse kunnen blijven voldoen aan de vraag.

Dat Travel Unie steeds meer vliegt op de regionale vliegvelden heeft te maken met zowel de ontwikkeling van Schiphol als de vraag van de consument. Die wil een korte reistijd naar het vliegveld. Ook is gratis parkeren een voordeel voor de reiziger.

Airworld is eigendom van Sun World en maakt deel uit van de Thomas Cook Groep, volledig eigendom van de Westdeutsche Landesbank. Iberworld is gevestigd op Mallorca en behoort tot de Grupo Viajes Iberia. (ANP)