Casagrande positief bij tests; Wielrenners steunen UCI bij dopingstrijd

ROTTERDAM, 12 AUG. De acht wielrenners die gisteren in Lausanne topoverleg voerden met de internationale wielrenunie UCI over de recente dopingproblemen, hebben hun medewerking toegezegd aan de strijd tegen verboden stimulerende middelen.

De Fransen Luc Leblanc, Stéphane Heulot en Laurent Jalabert, de Zwitsers Tony Rominger en Pascal Richard, de Spanjaard Miguel Indurain, de Belg Johan Bruyneel en de Italiaan Maurizio Fondriest verklaarden zich in een vijf uur durend onderhoud solidair met UCI-voorzitter Hein Verbruggen. De Nederlander had tijdens de Ronde van Frankrijk al aangegeven dat gezondheidscontroles door onafhankelijke artsen zo snel mogelijk moeten worden ingevoerd in de wielrennerij.

Vorige week donderdag zaten de bestuursleden van de UCI in Parijs al aan tafel met een aantal ploegleiders en organisatoren van wielerwedstrijden. De internationale wielrenunie treedt morgen met officiële mededelingen over de bevindingen van beide bijeenkomsten naar buiten.

Volgens de renners zijn radicale veranderingen nodig om de dreiging van doping het hoofd te kunnen bieden. Kortere wedstrijden, minder zware etappes en een zorgvuldiger opgebouwd seizoen zijn de mogelijkheden. “Het is niet alleen een dopingprobleem, maar een samenloop van omstandigheden”, zei de Franse kampioen Jalabert in Lausanne. “De grote ronden zijn te lang en te zwaar. Misschien wordt het zaak het hele systeem te analyseren zodat sommige renners niet langer worden gedwongen naar ongeoorloofde middelen te grijpen.”