Casagrande positief bij tests.

De Italiaanse wielrenner Francesco Casagrande (27) is positief bevonden bij dopingcontroles in de Ronde van Trentino en de Ronde van Normandië.

Dit maakte zijn ploeg Cofidis gisteren bekend. In de urine van de Italiaan, zaterdag nog winnaar van de wereldbekerwedstrijd in San Sebastian, zijn onregelmatigheden aangetroffen. Op voordracht van de UCI onderging Casagrande op 29 en 30 juni een onderzoek bij het instituut voor biochemie in Keulen. Een door de Italiaan aangevraagd tegenonderzoek bevestigde gisteren de uitkomsten van de eerste analyses. De tuchtprocedure loopt nu.

Vier Italiaanse renners kregen gisteren voor de tweede etappe van de Ronde van Portugal een startverbod opgelegd. Bij een controle bleek dat de hematocrietwaarde van het bloed van Paolo Alberati, Graziano Recinella, Mario Monzoni en Renzo Tagenetti van de ploeg Mobilvetta boven de 50 procent lag.

De hematocrietwaarde geeft het percentage rode bloedlichaampjes aan. Als richtwaarde geeft de internationale wielrenunie (UCI) 50 procent aan. Boven dit getal is volgens de regels van de UCI sprake van het gebruik van EPO of bloeddoping. EPO verhoogt de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

De vier renners mogen de komende twee weken om gezondheidsredenen niet aan wedstrijden deelnemen. Pas als ze een nieuwe, negatieve controle hebben afgelegd, krijgen ze hun licentie terug.