Betalingsuitstel kopieerder Mita

TOKIO, 12 AUG. De Japanse fabrikant van kopieerapparaten Mita heeft uitstel van betaling aangevraagd wegens een onoverkomelijke schuldenlast. Het bedrijf gaat ingrijpend reorganiseren en krijgt daarbij hulp van het elektronicaconcern Kyocera.

Mita zit met schulden van ongeveer 205 miljard yen (2,8 miljard gulden). Het bedrijf is in de problemen geraakt door de koersval van de yen. Toen de koers van de yen enkele jaren geleden hoog was, bracht Mita activiteiten over naar het buitenland om de kosten te drukken. Sindsdien is de waarde van de yen bijna gehalveerd. Mita behoort tot de grootste fabrikanten van kopieerapparaten ter wereld en maakt ook faxmachines en printers. Het bedrijf telt 3600 werknemers en behaalde het afgelopen boekjaar een omzet van 117,4 miljard yen. (AP)