Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Winststijging Hunter Douglas

ROTTERDAM, 11 AUG. Raam- en gevelbekleder Hunter Douglas heeft in het eerste halfjaar de winst met 17,2 procent zien toenemen tot 89,4 miljoen gulden. De omzet van Hunter Douglas, vooral bekend om zijn Luxaflex-producten, steeg naar 1,35 miljard gulden. Dat is een toename van zes procent ten opzichte van de 1,28 miljard die in dezelfde periode vorig jaar werd omgezet.

Het bedrijf, dat in Rotterdam een van zijn drie hoofdkantoren heeft, schrijft de betere resultaten toe aan volumetoename, lagere rentelasten en een sterke dollar.

Volgens Hunter Douglas weerspiegelen de omzet- en winststijging betere resultaten die werden behaald in vrijwel alle regio's waar het bedrijf actief is.

In Europa werd de winst gunstig beïnvloed door kostenbesparingen. Het bedrijf reorganiseerde in Nederland en veranderde een aantal centrale productie-activiteiten in business units.

Aluminium-extrusiebedrijf Nedal zette de uitstekende prestaties door en boekte een hogere winst en omzet.

In de Verenigde Staten bereikten omzet en winst in de eerste helft van 1998 een recordniveau. In Azië werd Hunter Douglas weliswaar geconfronteerd met een lichte omzetdaling, maar groei van de activiteiten in China zorgde per saldo toch voor een winststijging in die regio. De hogere winst die Hunter Douglas in China behaalde, compenseerde de winstdaling in andere Aziatische landen. In Australië steeg zowel omzet als winst fors wegens kostenreducties en samenvoeging van assemblagebedrijven voor raambekleding. In Latijns Amerika gingen de resultaten eveneens omhoog.

Voor de tweede helft van dit jaar houdt Hunter Douglas rekening met een lichte verbetering van zowel omzet als winst. Hunter Douglas baseert die prognose op met name de uitstekende resultaten die het verwacht in Noord-Amerika, alsmede op een verbetering van de resultaten in Europa, Australië en Latijns Amerika.

Het bedrijf houdt er rekening mee dat eventuele tegenvallers in Azië kunnen worden opgevangen door resultaatverbeteringen elders.

Beleggers reageerden vanochtend negatief op de cijfers. Hunter Douglas noteerde bij lage omzetten zes gulden lager op 99,00 gulden.