Wilde staking Belgische spoorwegen ten einde

BRUSSEL, 11 AUG. De wilde staking van Waalse treinmachinisten die sinds vrijdag het verkeer in het zuiden van België verlamde is voorbij. De actievoerders in Charleroi, die vanmorgen nog staakten, gaan weer aan het werk, zo meldde een zegsman van de Belgische spoorwegen. Ook in andere plaatsen, zoals Doornik en Bergen, was de actiebereidheid duidelijk minder dan de afgelopen dagen.

De machinisten ontregelden vooral het afgelopen warme weekeinde het treinverkeer met hun wilde actie, een protest tegen een toeslagenregeling die de vakbonden eerder dit jaar met de NMBS overeenkwamen. Volgens de actievoerders zijn zij erdoor in salaris op achteruitgegaan.

De NMBS-leiding weigerde echter onderhandelingen te voeren met de stakers, die de steun van diezelfde vakbonden moesten ontberen. De spoorwegdirectie beperkte zich gisteren tot een oproep aan de machinisten om het werk zo snel mogelijk te hervatten.

De overlast in Vlaanderen bleef beperkt tot lichte vertragingen. Nederlandse treinreizigers merkten ook weinig van de acties. Alleen op het traject Maastricht-Luik waren NS-klanten aangewezen op taxibusjes. De Thalys- en intercity-treinen reden gewoon. (ANP)