VS: actie tegen opwarming aarde

ROTTERDAM, 10 AUG. De Amerikaanse vice-president Al Gore heeft gisteren opgeroepen stappen te ondernemen tegen de opwarming van de aarde. Gore deed dit nadat hij op het Witte Huis cijfers had bekendgemaakt die aantonen dat de afgelopen julimaand over de hele wereld de warmste was sinds het begin van de officiële weerregistratie, 118 jaar geleden.

De gegevens zijn afkomstig van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Volgens dit studiecentrum bedroeg de gemiddelde temperatuur op aarde vorige maand 16,5 graden Celsius. In juli 1997 was dat 16,25 graden. De gemiddelde temperatuur in een 'normale' julimaand is 15,8 graden Celsius, aldus het NOAA. Gore waarschuwde dat de hittegolven, periodes van droogte, stormen en overstromingen die dit jaar in zeer hevige mate in de wereld voorkomen nog ernstiger zullen worden als de uitstoot van zogenoemde broeikasgassen niet vermindert. “Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat het deze zomer gevaarlijk heet is”, aldus Gore, die er bij het Amerikaanse Congres op aandrong maatregelen te steunen die de opwarming van de aarde tegengaan. De vice-president wees op de situatie in Texas, waar gedurende 29 achtereenvolgende dagen een temperatuur is gemeten van meer dan 100 graden Fahrenheit (ongeveer 38 graden Celsius), en op de overstromingen en tornado's die het Midden-Westen van de Verenigde Staten hebben getroffen.

Volgens een studie die twee Amerikaanse klimatologen in april publiceerden, waren de jaren 1997, 1995 en 1990 de warmste jaren op het noordelijk halfrond sinds het begin van de vijftiende eeuw.

Door de opwarming van de aarde krijgen ook allerlei ziekten een kans zich (opnieuw) te verspreiden, zo melden in de New York Times geciteerde wetenschappers. Ze wijzen op de nieuwe opmars van malaria en op het oprukken van een andere door muggen overgebrachte ziekte in Kenia en Somalië. Ook breidt de cholera zich uit in Latijns Amerika en Afrika.

In beide gevallen wordt zware regenval als oorzaak genoemd die onder andere het gevolg zou zijn van het periodiek optredende klimaatverschijnsel El Niño. El Niño staat voor het wegvallen van de koude golfstroom in de richting van Peru en voor de opwarming van de Stille Oceaan.