Vrijgelaten Priem mag van justitie nog niet naar huis

ROTTERDAM, 11 AUG. Ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors van de TVM-wielerploeg zijn gistermiddag door de Franse justitie vrijgelaten, maar ze moeten in Frankrijk blijven voor nader onderzoek. Volgens het openbaar ministerie in Reims zijn bij een huiszoeking in het hotel van de TVM-ploeg in Pamiers op 23 juli behalve cafeïne ook dopingproducten aangetroffen.

Priem en Moors, die respectievelijk sinds 23 juli en 2 augustus in Reims gevangen werden gehouden, mochten gistermiddag tegen zes uur de gevangenis verlaten. De Russische ploegarts van TVM, Andrei Michailov, zal volgens de advocaat van TVM, mr. Joost van Mierlo, over enkele dagen vrijkomen. Omdat Michailov de nationaliteit heeft van een land dat niet tot de Europese Unie behoort, is met zijn vrijlating meer tijd gemoeid.

Priem en Moors mogen Frankrijk voorlopig niet verlaten. Tegen deze beslissing van rechter-commissaris Odille Madrolle in Reims kunnen de TVM'ers in beroep gaan bij het hof van appèl, aldus mr. J. de Jongh, de advocate van de vier Nederlandse coureurs van de TVM-equipe. Priem, Michailov en Moors zijn al eerder formeel beschuldigd van transport van verboden middelen.

Plaatsvervangend procureur Philippe Laumosne van het parket van Reims, die nauw betrokken is bij het onderzoek naar het gebruik van doping bij TVM, reageerde gisteren op berichten van vorige week dat bij de TVM-ploeg alleen cafeïne was aangetroffen. Tegenover het Franse persbureau AFP zei Laumosne: “Er was inderdaad cafeïne, maar er waren ook producten die volledig verboden zijn, welke dosis ook wordt gebruikt.”

Bij de huiszoeking in Pamiers die leidde tot de arrestatie van Priem, Moors en Michailov, zijn volgens Laumosne ook 'wettelijk toegestane farmaceutische producten' gevonden. “Er is nu onderzoek gaande om na te gaan of daarvan maskeringsmiddelen konden worden gemaakt.” Het parket in Reims wacht nog steeds op het resultaat van de analyses van bloed en urine die werden afgenomen bij zes TVM-renners op 27 juli in Albertville.

Mr. Van Mierlo zei gisteren dat de medicijnen die in Pamiers in beslag waren genomen, toebehoorden aan een verzorger van TVM. “In een groep van 23 mensen is altijd wel iemand met medicijnen die hem zijn voorgeschreven door een arts en dat is in geen enkel geval strafbaar.”

Drie buitenlandse TVM-renners - de Fransman Laurent Roux, de Deen Lars Michaelsen en de Belg Peter van Petegem - zullen volgens Laumosne nog door justitie in Reims worden verhoord. “Als ze niet komen, zullen we onze conclusies trekken”, zei hij.