Taxi en bus in Spanje het duurst

Een ritje met een taxi is overal ter wereld duurder dan met de bus. Dat blijkt uit onderzoek van de Australische Consumentenbond, die de prijzen heeft vergeleken van taxi's, bussen en treinen tussen 28 internationale luchthavens en de dichtstbijzijnde grote stad.

Taxi's zijn bij elk vliegveld te vinden en de meeste luchthavens hebben ook een busverbinding met de stad, maar lang niet overal rijden treinen. Bus- en treinprijzen worden meestal door de overheid bepaald. Voor de taxi geldt soms dat reizigers met 'pingelen' een lagere ritprijs kunnen bedingen.

Het vervoer in Spanje is het duurst. Een ritje van de luchthaven Barajas naar Madrid (3 kilometer) kost met de taxi 29,36 gulden en met de bus 4,94 gulden. Omgerekend bedraagt de prijs per kilometer 9,78 gulden voor de taxi en 1,65 gulden voor de bus. In Japan is de taxi ongeveer achtmaal zo duur als de bus. De afstand van de luchthaven Narita naar Tokio bedraagt 70 kilometer. Wie het traject per taxi aflegt betaalt 386 gulden. Een busrit kost 47 gulden.

De prijzen zijn het laagst in India. De reis van de luchthaven Indira Gandhi International naar New Delhi (20 kilometer) kost met de taxi 12,24 gulden en met de bus 28 cent.

De prijs in Nederland is tamelijk gematigd. Schiphol-Amsterdam CS (19 kilometer) kost per spoor 6,25 gulden, per bus 7,50 en per taxi 55 gulden.

    • Claudia Kammer