Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder andere een reportage over het psychische leed bij studenten en het gebrek aan de juiste hulpverlening. Vaak wordt men van het kastje naar de muur gestuurd. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. O.a. aandacht voor een mogelijk onderzoek naar de verdwenen fotorolletjes van de Nederlandse militairen in Srebrenica. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

De makaken van Japan. Japanse natuurdocumentaire over de Japanse Makaken die ook wel sneeuwapen worden genoemd. Ned.2, 20.10-21.05u.

Walden on heroes. Herhaling van het portret van Winston Churchill. Was hij de idealistische, stoïcijnse leider tijdens de oorlog of de gevoelloze, arrogante en door macht geobsedeerde man die de na-oorlogse neergang van Groot-Brittannië in gang zette. Afl.: Winston Churchill. BBC2, 20.30-21.00u.

Meet the ancestors. Vanavond over de bevindingen van een team wetenschappers dat de stoffelijke resten van twee gehurkte mensen in Somerset onderzoekt. Hun DNA verschaft informatie over het leven van boeren in de ijzertijd. Afl.: Bones in the barnyard. BBC2, 21.00-21.30u.

Dynastie in India: de Nehru's en de Gandhi's. Serie over de grootste democratie ter wereld, India. Vijftien augustus 1947 was de grootste dag uit het leven van Pandit Nehru. Hij werd de eerste premier van het onafhankelijke India. Veertien jaar lang hield hij het delicate Indiase bouwwerk overeind. Hij bleef premier tot aan zijn dood in 1964. Afl.: Rendez-vous met de macht. Belg.2, 21.20-22.15u.

Crime beat. De inbraak in woonhuizen is met 25 procent de meest voorkomende misdaad in Engeland. De politie pakt maar weinig inbrekers en zelfs als ze een dief op heterdaad pakken, is het vaak niet mogelijk de gestolen goederen aan de eigenaar terug te geven omdat de spullen niet gemerkt of gefotografeerd zijn. Afl.: Possessions. BBC1, 21.30-22.00u.

De nazi's, een waarschuwing uit het verleden. Vijfde aflevering in de BBC-documentaire serie over de anti-joodse politiek van de nazi's met vanavond beelden uit Polen, Litouwen en Duitsland. Ned.2, 22.05-22.55u.

37°. Vier plegers van seksuele delicten proberen met behulp van therapie te achterhalen waarom ze tot hun daden overgingen, zonder die daden goed te praten. Afl.: Ich will kein Jack the Ripper sein. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

OverLeven. Aquacultuur, het kweken van vissen en schelpdieren als alternatief voor het leegroven van zeeën en meren, is de laatste twintig jaar aan een echte doorbraak begonnen. Dat alles is te danken aan een Vlaamse onderzoeker, die een methode ontwikkelde om jonge visjes in gevangenschap de gepaste voeding te geven: een kreeftje dat in zoutmeren gedijt. Afl.: Zo dood als 'n kreeftje. Belg.2, 22.25-23.10u.

AMUSEMENT

Boven water. In deze derde aflevering praat Mieke van der Weij met de hoofdredacteur van het NOS-journaal Nico Haasbroek over de veranderingen bij het journaal onder zijn leiding. Ned.1, 21.59-22.37u.

De cirkel rond met Michael Palin. Bezoeken aan Chili en Bolivia. Palin zeilt naar de Robinson Crusoë Eilanden, loopt door 's werelds droogste woestijn in het noorden van Chili en neemt de trein naar La Paz, de hoogstgelegen stad van de wereld. Ned.1, 22.37-23.29u.

SPORT

Dopingaffaire. Verslag van de bijeenkomst van de Internationale Wielerunie (UCI) in Lausanne over de dopingaffaires in de Tour de France. Ned.2, 18.43-19.00u. en Ned.3, 22.15-22.33u.

Een andere toekomst. Laatste aflevering in een serie over gehandicapte sporters die zich voorbereiden op de Paralympics 2000 in Sydney. Deze uitzending gaat over de rolstoeltennissers Jessica Laumen en Erik Ruitenberg. Ned.2, 21.05-21.35u.

MUZIEK

Der Ring des Nibelungen - Siegfried. Opera van Wagner, 1e akte, uitgevoerd door het Bayreuther Festspiele Orkest o.l.v. Daniel Barenboim met solisten. Opgenomen in 1988. Duitsl.2, 0.00-1.25u.

FILM

Brain Smasher... A Love Story (Albert Pyun, 1993, VS). Als Loïs Lane in de televisieserie 'Loïs and Clark, The New Adventures of Superman' maakte zij aanspraak op een derde plaats in de top 50 van 'sexy Sci-Fi Babes', als Bond-meisje was ze niet minder 'spectaculair' (een omschrijving voor haar boezem die ze zelf ooit tegen Jerry Seinfeld bezigde). In Brain Smasher komt Teri Hatcher in het bezit van een geheimzinnige lotusbloem. Maar gelukkig is ze ook een karate-expert, want een bende ninja's heeft het op haar en de bloem voorzien. RTL5, 20.30-22.05u., met reclame.

Three Days of the Condor (Sydney Pollack, 1975, VS). Puike spionagefilm naar het boek Six (!) Days of the Condor van James Grady en vierde samenwerking tussen toenmalige succesduo regisseur Sydney Pollack en acteur Robert Redford. Met Redford als aanvankelijk nogal wereldvreemde wetenschapper die onderzoek doet voor de CIA. Als hij op een dag van de lunch terugkomt is zijn kantoor uitgemoord en is hij gedwongen op een ander soort onderzoek uit te gaan. Fotografe Faye Dunaway helpt hem daarbij. Veronica, 21.40-23.45u., met reclame.

Beyond the Forest (King Vidor, 1949, VS). Larmoyante misdaadfilm met Bette Davis als verveelde echtgenote van dorpsdokter Joseph Cotten die overspel pleegt met rijke buurman. Begin van veel ellende. Duitsl.1, 0.45-2.15u., nagesynchroniseerd, zwart-wit.

. Eye of the Needle (Richard Marquand, 1981, GB). Zie Film-vooraf. BBC1, 0.50-2.45u.

Brüderlein fein (Hans Thimig, 1942, Duitsland). Biopic van de Oostenrijkse dichter/acteur Ferdinand Raimund (1790-1836). Het verhaal van zijn door kanselier Metternich gedwarsboomde carrière, zijn talloze liefdesavonturen en het uiteindelijke succes. Lijkt voorspelbaar, maar wordt wel degelijk geacteerd door Hans Holt. Duitsl.2, 1.25-3.00u., zwart-wit.