Roccade-voorzitter: beursgang komt eraan

ROTTERDAM, 11 AUG. Roccade gaat naar de beurs. Dat is de stellige overtuiging van voorzitter H. Bosma van de concerndirectie van het automatiseringsbedrijf.

“Het zou me mateloos verbazen als het anders ging”, aldus Bosma gisteren desgevraagd. Volgens hem wordt bij de overheid, die nu nog honderd procent van de aandelen van het bedrijf in handen heeft, nog “heen en weer gepraat” over de beursgang, maar gaat het daarbij niet meer over de vraag óf Roccade naar de beurs gaat, maar wanneer.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde vanmorgen niet vooruitlopen op een definitieve beslissing. “Er zijn nog geen knopen doorgehakt”, zegt zij.

Bosma hoopt en verwacht dat de beursgang begin volgend jaar kan plaatshebben. “Het zou verstandig zijn niet langer te wachten”, zegt hij.

Volgens Bosma is begin 1999 haalbaar door bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar een “degelijke verwachting” uit te spreken over de resultaten voor geheel 1998.

Een belangrijke tijdslimiet waar Roccade tegenaan dreigt te lopen, is het einde van deze eeuw. Hoewel het bedrijf heeft aangegeven het millenniumprobleem - het risico van vastlopende computers bij de overgang van 1999 naar 2000 - onder de duim te hebben, bestaat het gevaar dat beleggers zich al te kort voor het jaar 2000 huiverig zullen tonen voor een belegging in een nieuwe automatiseerder.

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch heeft in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de beursgang van Roccade. Het onderzoek, verricht in opdracht van de overheid, is vorige maand afgerond. Volgens Bosma is een definitieve beslissing mede door de kabinetswisseling uitgesteld. Hij verwacht die nu binnen een maand. “Een normale aandeelhouder had al lang besloten, maar de overheid neemt geen beslissing voordat alles is dichtgetimmerd”, zegt hij.

Met de beursgang komt een einde aan jarenlange procedures rond de verkoop van Roccade. In december vorig jaar nog ketste de verkoop van het automatiseringsbedrijf aan concurrent Getronics af. Het beursgenoteerde Getronics bleek op het laatste moment niet bereid het bedrag van 1,2 miljard gulden op tafel te leggen dat het eerder had geboden. Volgens topman T. Risseeuw van Getronics rechtvaardigden de omvang van het millenniumprobleem en de mogelijke schade die als gevolg daarvan zou kunnen optreden een verlaging van de prijs.

De overheid heeft altijd volgehouden dat Getronics zonder goede reden op het laatste moment alsnog een lagere prijs voor Roccade wilde neertellen. Roccade (4.000 werknemers), deels voortgekomen uit het voormalige Rijks Computer Centrum (RCC), behaalde in het afgelopen jaar een nettowinst van 35,2 miljoen gulden op een omzet van 804,7 miljoen.

    • Michiel van Nieuwstadt