Personeel is 'geschokt'; Kodak sluit fabriek, 200 banen weg

ROTTERDAM, 11 AUG. Kodak Polychrome Graphics Manufacturing BV in Soest staakt zijn productielijnen van films, fotopapieren en chemicaliën voor de grafische industrie. Tweehonderd werknemers verliezen daardoor hun baan.

Het bedrijf blijft in afgeslankte vorm, met hooguit 25 werknemers, bestaan als distributiecentrum van fotomaterialen. De directie heeft het personeel gisteren hierover ingelicht. Dat reageerde “geschokt” volgens bestuurder A. Slagboom van de CNV Bedrijvenbond. “De aangekondigde sluiting komt volkomen onverwachts.”

Kodak Polychrome is een dochterbedrijf van de Amerikaanse producent van fotomaterialen Eastman Kodak en chemieconcern Sun Chemical Cooperation, die elk vijftig procent van de aandelen in handen hebben. Volgens directeur E. Rappel heeft de onderneming geen overlevingskansen. “Fotomaterialen die Kodak zelf produceert liggen beter in de markt dan wat wij maken. Onze afzet wordt daardoor steeds kleiner en verdwijnt op den duur.”

Slagboom betwijfelt of Kodak Polychrome zo noodlijdend is. “In juni zei de directeur nog dat het goed ging en dat hij voldoende kansen en mogelijkheden voor het bedrijf zag.” Volgens de vakbond verplaatst Kodak de productie simpelweg naar de Verenigde Staten, omdat die daar goedkoper is.

Rappel ontkent dat. “Onze productielijn verdwijnt, onze afnemers krijgen daar andere producten van Kodak voor in de plaats.” De fabriek in Soest is volgens de directeur niet meer te redden. De kans op een overname door een andere producent van fotomaterialen is nihil. “De foto-industrie kampt al met overcapaciteit.”

De vakbond stelt samen met de ondernemingsraad een onderzoek in naar de noodzaak van de sluiting. De OR brengt daarna advies uit aan de directie. OR-voorzitter A. van Beek legt zich nog niet bij de sluiting van de fabriek neer. “We gaan proberen eruit te halen wat er nog uit te halen valt.” De OR wil nagaan of het bedrijf niet alsnog te redden valt. En zo niet, dan verlangt de OR “een behoorlijk sociaal plan”, aldus Van Beek.

De directie heeft volgens CNV'er Slagboom een “concept” voor een sociaal plan op tafel gelegd, dat hij een “lachertje” noemt omdat het concept geen garanties voor de werkgelegenheid bevat. “Het sociaal plan dat nu is voorgesteld is een aanfluiting.”

Directeur Rappel wil niet vooruitlopen op het sociaal plan voordat de OR advies uitgebracht heeft. De directie streeft ernaar de fabriek voor het eind van het jaar te sluiten.