Opnieuw moorden gemeld in noorden van Angola

LUANDA, 11 AUG. Bij een serie gewapende overvallen door onbekenden op een gehucht in Noord-Angola zijn gedurende het weekeinde 145 mensen omgekomen. Dat heeft het kantoor van de goeverneur van de noordelijke provincie Malanje gisteravond bekendgemaakt. Bevestiging van het incident uit onafhankelijke bron was vandaag niet te krijgen.

Voor het plaatselijke station van de Angolese staatsradio schreef een woordvoerder van de goeverneur, die is belast met veiligheid en defensie in de provincie Malanje, de overvallen op het gehucht Kumbie-die-Baze toe aan voormalige rebellen van de oppositiebeweging UNITA. Onder de slachtoffers zouden drie Portugese staatsburgers zijn.

De woordvoerder maakte niet duidelijk of er verband bestaat tussen de gemelde moordpartij en een reeks aanvallen die gewapende personen sinds afgelopen vrijdag hebben uitgevoerd op het dorp Kambu-Kamama, eveneens in de provincie Malanje. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. Volgens enkele getuigen waren deze gewapende acties gericht tegen diamantsmokkelaars die actief zijn in het stroomgebied van de rivier de Kambu.

Op 21 juli kwamen volgens de Angolese regering 215 mensen om het leven bij een moordpartij in Mukussu, een dorp in de noordoostelijke diamantprovincie Lunda Norte. De regering in Luanda schreef die slachting op conto van UNITA-elementen. Het hoofdkwartier van UNITA in Bailundo, Midden-Angola, heeft deze beschuldiging met kracht van de hand gewezen en schreef de schietpartij in Mukussu toe aan rivaliserende benden diamantsmokkelaars. Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties trof in Mukussu niet 215 maar 100 dode lichamen aan in acht massagraven.

Het gewelddadige incident in Mukussu is door de regering aangegrepen voor een felle mediacampagne tegen UNITA. Volgens militaire analisten in Zuid-Afrika wil Luanda van het nu invallende droge seizoen gebruik maken voor een groot militair offensief tegen UNITA. De voormalige rebellenbeweging houdt, in strijd met de vredesakkoorden van Lusaka, die in 1994 werden getekend, nog steeds grote delen van Angola onder controle en heeft naar verluidt nog duizenden strijders onder de wapenen. (AFP)