Omstreden zege Engels cricketelftal

ROTTERDAM, 11 AUG. De Engelse kranten bejubelden vanochtend op hun voorpagina's de overwinning van het Engelse cricketelftal tegen Zuid-Afrika, de eerste overwinning van het team in een testmatch over vijf wedstrijden sinds de zege op Australië in 1986. Na de nederlaag in de tweede wedstrijd tussen beide elftallen op Lords en een duel waarin Engeland werd gered door de regen beleefde het team een opmerkelijke wederopstanding in de laatste twee wedstrijden tegen de Zuid-Afrikanen om uiteindelijk de test met 2-1 te winnen.

Zuid-Afrika moest gisteren in de tweede innings in de beslissende wedstrijd op Headingley slechts 24 runs scoren om het doel van 219 runs te halen. Maar Engeland had nog slechts twee wickets nodig om de beslissende wedstrijd te winnen. De zogeheten 'tailenders' - de zwakkere batsmen die aan het einde van een inning worden ingezet - waren geen partij voor de Engelse bowlers die het duel daarna in dertig minuten beslisten.

Daarmee kwam een eind aan een omstreden testmatch waarin Engeland vooral in de eerste wedstrijden volledig werd overspeeld. De voorlaatste wedstrijd en het duel van het afgelopen weekeinde werden echter beïnvloed door een aantal omstreden arbitrale beslissingen die grotendeels in het voordeel uitvielen van Engeland. Alleen de laatste innings van het duel al werden de Zuid-Afrikaanse batsmen vijf keer uitgegooid via lbw (leg before wicket, een been voor het wicket). Een arbitrale beslissing die te vergelijken valt met het wel of niet toekennen van een strafschop bij het voetbal. Met dit verschil dat de juistheid van een lbw-beslissing voor een umpire vaak veel moeilijker te beoordelen is dan een voetbalpenalty.

De Zuid-Afrikaanse cricketbaas Ali Barcher droeg zijn captain Hanse Cronje op een rapport samen te stellen voor de internationale cricketfederatie over de arbitrale dwalingen tijdens het duel. “Ik wil niet als slecht verliezer overkomen maar de cricketsport heeft blijkbaar een probleem dat dient te worden opgelost”, verklaarde Barcher na de te opvallende beslissingen in Engels voordeel.

Op zijn zachtst uitgedrukt had Engeland de arbitrage niet tegen. De overwinning kwam op een uitstekend moment want volgend jaar wordt het wereldkampioenschap cricket in Engeland gehouden. Commercieel scheelt het een slok op een borrel of het thuisland dan een beetje presteert of niet. Hoe populair cricket is in Engeland werd de afgelopen dagen weer eens gedemonstreerd. In Leeds steunden 100.000 toeschouwers het nationale elftal. De overwinning leverde het Engelse team 200.000 pond op, bijna 700.000 gulden.