Nieuw militair succes van Talibaan

ISLAMABAD/KABUL, 11 AUG. De ultra-islamitische Talibaan hebben nieuwe successen geboekt in hun offensief tegen de oppositie. Vanmorgen viel Taloqan, de 'hoofdstad' van het gebied van de Afghaanse krijgsheer Ahmad Shah Masood. Dit weekeinde viel al Mazar-i Sharif, een ander bolwerk van de oppositie. In minder dan een maand hebben de Talibaan maar liefst vier provincies onder de voet gelopen die door de oppositie werden bestuurd.

Een aantal noordelijke buurlanden van Afghanistan maakt zich inmiddels grote zorgen over de opmars van de Talibaan. Zo heeft Tadzjikistan - met behulp van Russische troepen - zijn grens met Afghanistan versterkt om te voorkomen dat de Afghaanse oorlog zich naar Tadzjikistan verplaatst. Mazar-i Sharif bevindt zich op slechts zestig kilometer van de grens.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan overwegen vier republieken van de voormalige Sovjet-Unie om maatregelen te nemen tegen mogelijke aanvallen van de Talibaan . Het zou naast Kazachstan gaan om Tadzjikistan, Oezbekistan, en Kirgizië. Al deze landen hebben een 'seculiere' regering die grote sympathie voelt voor de Afghaanse oppositie.

Volgens bronnen in de Afghaanse hoofdstad, Kabul, wil de Talibaan onmiddellijk stappen ondernemen om te zorgen dat in de veroverde gebieden in het noorden de islam 'op de juiste wijze' wordt toegepast. Voor de Talibaan betekent dit onder andere dat alle mannen baarden moeten dragen en meisjes niet meer naar school mogen. Toen de Talibaan bij een eerdere verovering van Mazar-i Sharif hun versie van de islam trachten in te voeren, leidde dat tot grote protesten bij de bevolking.

Inmiddels duurt de onzekerheid over het lot van de elf in Mazar-i Sharif gestationeerde Iraanse diplomaten voort. Volgens een woordvoerder van de Talibaan zijn bij de inname van de stad 30 Iraanse 'wapenhandelaren' gevangengenomen. De elf zijn echter spoorloos . (AP, AFP, Reuters)