Microsoft vraagt seponeren klacht over monopolie

SEATTLE, 11 AUG. De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft gisteren, zoals verwacht, de rechter gevraagd de anti-monopoliezaak die in mei is aangespannen door de federale overheid en 20 deelstaten te seponeren. In een 88 pagina's tellend stuk probeert Microsoft duidelijk te maken dat zijn Internet-zoekprogramma Explorer niet op ongeoorloofde wijze is gekoppeld aan zijn Windows-besturingsprogramma's.

De klacht tegen Microsoft is juist dat het softwarebedrijf misbruik maakt van dominante positie met Windows 95 en Windows 98 op de pc-markt door zijn eigen zoekprogramma eraan te koppelen en andere zoekprogramma's, met name van Netscape, zo uit de markt te drukken. Een Amerikaanse justitiewoordvoerder zei dat het document van Microsoft “niets nieuws” bevat. “Microsofts positie kan niet worden rechtgetrokken door de eigen documenten van de onderneming, nog veel minder door de enorme hoeveelheid bewijs die de overheid op het proces zal overleggen”, aldus woordvoerder Gina Talamona. Het proces zal in september beginnen.

Vorige week werd Microsoft verplicht de broncode van zijn Windows-programma's aan de overheid te overhandigen om meer duidelijkheid te krijgen over de koppeling met het zoekprogramma Explorer. (Reuters)