MANGO-KOKOSSOEP

Na banaan is mango de meest gegeten vrucht in tropische streken en ook in het westen vindt deze fruitsoort gretig aftrek. De mango stamt uit India en Maleisië en werd door Portugese zeevaarders verscheept naar Zuid-Afrika en Brazilië. De productiegebieden zijn tegenwoordig te vinden in bijna alle werelddelen: onder en boven de evenaar in Afrika, in diverse landen in Zuid- en Midden-Amerika, in zuidelijke staten van de VS, in Israël en de Filippijnen. De lekkerste mango's komen uit het verre oosten: Pakistan, India, Thailand, Indonesië.

De consument keurt vooral op het uiterlijk maar het is niet al goud wat er blinkt. Bruine plekken op de schil duiden op rijpheid en zoetheid, niet op rotting. De mango's op markten en in 'allochtone' winkels zien er vaak minder fraai uit dan de glanzende exemplaren bij de grootgrutter, maar smaken des te beter. Mango's zijn er in vele soorten en maten. Een ras dat nu volop verkrijgbaar is, is de Tommy Atkins. De schil zweemt naar rood, het vruchtvlees is wat draderig. Ook bekend is de Haden (of Heyden), waarvan onrijpe exemplaren groen ogen en rijpere geel tot rood; het vruchtvlees is niet draderig en ruikt naar perzik. Later in de zomer verschijnt de Kent (of Keith) op de markt, een ras dat een kleine pit heeft en een prima smaak.

Pel de mango's, snijd het vruchtvlees van de pit los en pureer het. Breng in een pan met dikke bodem een kwart liter water met de suiker, anijssterren, kruidnagels en maïzena aan de kook. Laat het mengsel zachtjes in een kwartier tot siroop inkoken onder regelmatig roeren. De kokosmelk in het blik goed roeren voordat u de gewenste hoeveelheid afpast. Doe de mangopuree, kokosmelk en rum bij de siroop in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur uit. Wrijf het mengsel door een zeef. Laten afkoelen. Roer dan de wijn erdoor. Zet het gerecht afgedekt minstens 4 uur in de koelkast (het is enkele dagen houdbaar). Schenk de soep in 4 mooie glazen. Garneren met munt

Vandaag een recept voor een mangotoetje, voor 4 personen:

2 grote of 3 kleinere rijpe mango's

75 gram suiker

2 steranijs

2 kruidnagels

10 gram maïzena

1 1/2 deciliter kokosmelk (uit blik)

2 eetlepels rum

1 glas witte wijn (1 1/2 deciliter)

garnering: 4 toefjes munt

    • Annelène van Eijndhoven