Man belaagt Stadstoezicht met wielklem

AMSTERDAM, 11 AUG. Een bewoner van Amsterdam-Oost heeft gisterochtend vanaf zijn balkon op driehoog een wielklem op een auto van Stadstoezicht gegooid. De man gooide de gestolen wielklem naar beneden op het moment dat een parkeercontroleur een wielklem aan zijn auto aanbracht. De dienstauto raakte zwaar beschadigd, twee controleurs bevonden zich op een halve meter afstand. De man is er na zijn worp vandoor gegaan en is nog niet aangehouden.

Het komt volgens een woordvoerder van Stadstoezicht “wel eens vaker voor” dat er wielklemmen worden gestolen. Hij noemt het “een geluk” dat de twee parkeercontroleurs niet in het busje zaten toen de man de wielklem wierp. Het busje heeft een verbrijzelde voorruit en deuken in dak en motorkap.

De parkeercontroleurs worden op dit moment begeleid door het bedrijfsopvangteam van Stadstoezicht dat medewerkers helpt met het verwerken van traumatische ervaringen. Afgelopen jaar heeft het bedrijfsopvangteam twintig gevallen behandeld van medewerkers die te maken kregen met lichamelijk of verbaal geweld.

Tijdens hun opleiding leren de medewerkers van Stadstoezicht ook hoe om te gaan met agressie.

Een ander incident deed zich voor in oktober 1995 toen een kraanwagenchauffeur van Parkeerbeheer in de nek werd geraakt door pijltje uit een blaaspijp. De chauffeur moest worden behandeld in een ziekenhuis. De dader zei dat hij het slachtoffer had willen laten schrikken door hem in zijn bil te schieten.