Leren rechercheren

APELDOORN, 11 AUG. Vijf kinderen spelen het tweewekelijkse recherche-spel in het politiemuseum in Apeldoorn. Onder andere de analyse van een oorafdruk - de dader heeft afgesluisterd bij de deur - moet de kinderen leiden tot de moordenaar. Suppoost E. van Adrichem legt uit hoe ze de dader kunnen opsporen. Er zijn drie verdachten. De zus van het slachtoffer, omdat ze altijd geld van hem wilde lenen. Zijn huisbaas, omdat hij een dreigbrief heeft geschreven, waarin hij betaling van de huur eist. En een vriend, tevens drugsverslaafde, omdat die altijd op het geld van het slachtoffer uit was.

Door vingerafdrukken, oorafdrukken, kogelhulzen en videobeelden van het verhoor van de verdachten te bekijken, moeten de kinderen de dader ontmaskeren.

Jaarlijks gaat een kwart van de 2.720.000 kinderen tot veertien jaar (zo'n 650.000 kinderen), niet op 'lange' vakantie (minimaal vier dagen), volgens het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme. Ouders die moeten werken of die zelf niet op vakantie kunnen, moeten van alles bedenken om hun kinderen onder te brengen, zoals het recherchespel. De basisscholen in Midden-Nederland gaan aanstaande maandag weer open, de middelbare scholen een week later. In Noord-Nederland beginnen de basisscholen op 24 augustus, ook daar volgen de middelbare scholen een week later. In Zuid-Nederland gaat iedereen pas op zeven september weer naar school.