Kleine firma's op Wall Street nog niet klaar voor millennium

NEW YORK, 11 AUG. De deelnemende Wall-Streetfirma's hebben de millenniumtest ('Y2K-test') van vorige maand met glans doorstaan.

De Securities Industry Association (SIA) maakt zich nu op voor de grote test van maart 1999. Gisteren kwam de SIA met nadere gegevens, nadat enkele weken geleden al was gebleken dat er geen onoverkomelijke problemen waren. Wel bestaat de vrees dat kleine firma's nog niet klaar zijn.

Een uitgebreide simulatietest drie weken geleden die moest laten zien hoe de computers van de effectenindustrie de jaarwisseling 1999-2000 zouden doorstaan is goed verlopen. Minder dan 1 procent van de transacties ondervond problemen die te maken hadden met het jaar 2000 en verkeerd geprogrammeerde computers. In één geval bleef de computer bijvoorbeeld op 1999 staan. Er waren maar bij twee of drie bedrijven problemen.

De overgang van 1999 naar 2000 kan problemen opleveren, omdat computers geprogrammeerd zijn om jaren in twee cijfers te schrijven, zoals 98, 99 en 00. Het probleem is dat 00 dan gelezen wordt als 1900, wat ver strekkende en ongewenste gevolgen kan hebben.

De SIA heeft deze eerste grote test vooral gebruikt om te leren testen. Voor oktober zal de organisatie een boekje publiceren, getiteld How to test. Dat is bedoeld als voorbereiding voor een definitieve, test in maart 1999, als niet alleen grote firma's, maar in principe alle effectenhandelaren moeten meedoen.

Gevreesd wordt dat veel kleinere bedrijven nog niet klaar zijn. “We kunnen nog niet helemaal gerust zijn”, aldus Don Kittell van de SIA, “want we weten dat er nog heel veel firma's zijn die dezelfde hoeveelheid werk moeten verrichten als anderen al gedaan hebben.”

De SIA dringt bij iedereen aan op tests, maar laat het aan de beurstoezichtcommissie (Securities and Exchange Commission) over om testen te verplichten.

De SIA hoopt met zijn testprogramma ook te laten zien aan andere sectoren hoe het hoort. De Amerikaanse overheid, de telecommunicatie-industrie, de luchtvaartmatschappijen zijn potentieel kwetsbare sectoren.

Veel Amerikaanse beurzen en banken zijn intern nog niet klaar met het aanpassen van hun programma's. Andere bedrijven merken dat ze het probleem hebben onderschat.

Gisteren werd bekend dat Merrill Lynch zijn begroting voor het oplossen van Y2K-problemen heeft verhoogd.

Ook Citibank heeft onlangs meer geld voor het probleem gereserveerd.