Klassiekers op herhaling

Foto: “You got big dreams. You want fame. Well, fame costs and right here is where you start paying. In sweat.” Zweten deden ze, the kids van de vaak herhaalde televisieserie Fame (1982-1987). En veel dansen, zingen en musiceren. Maar drugs, machtsmisbruik, seks en concurrentie, daar hadden ze niets mee te maken. Het waren wel thema's in de film Fame (1980) die aan de tv-serie voorafging. Op de School of Performing Arts maakten Leroy, Bruno, Doris, gastacteurs als Fran Drescher en Steven Spielberg en de anderen zich druk over de slanke lijn en aardig zijn voor anderen. En een wijze les werd graag geleerd: “We zijn sterk. We moeten in onszelf geloven.”

Fame was begin jaren tachtig populair. Er waren lp's te koop en boeken, strips, T-shirts en liedjes als Starmaker waren hits. De live shows werden druk bezocht en de VARA, die de serie destijds uitzond, organiseerde zelfs Fame-danswedstrijden. Toen enkele acteurs stopten en plaats maakten voor onder andere Janet Jackson, nam de populariteit af.

In 1997 kwam echter Fame L.A, gebaseerd op Fame uit de jaren tachtig en begin dit jaar uitgezonden door SBS6.

“Fame, I'm gonna live forever”, zong Irene Cara als Coco in 1980. Van haar hoorden we weinig meer. Van de serie wel. (Foto Kippa)

Zaterdags op TV10 (rond zes uur) en ook op Internet (www.apollotrust.com/ ~ shelley/fame/)