Kampen in Iran voor bezitters van drugs

TEHERAN, 11 AUG. Iran gaat speciale kampen opzetten voor gevangenen die veroordeeld zijn wegens drugsbezit. Dat heeft het officiële persagentschap IRNA gisteren gemeld. In de kampen zullen de gedetineerden dwangarbeid verrichten. Het is onduidelijk of er in de kampen medische begeleiding zal zijn om af te kicken.

De regering in Teheran maakt zich al langere tijd zorgen over het groeiende drugsprobleem in Iran. Volgens bronnen bij het ministerie van Onderwijs is het drugsgebruik op middelbare scholen het afgelopen jaar verdubbeld. In totaal zouden ongeveer 100.000 studenten geregeld drugs tot zich nemen. Vorige maand zei de belangrijkste antidrugsfunctionaris, Mohammed Fallah, dat ongeveer 1,2 miljoen van de in totaal 60 miljoen inwoners van Iran geregeld drugs gebruiken. Het gaat daarbij vooral om opium en hasjiesj.

Enige jaren geleden nam Iran een wet aan die de doodstraf verplicht stelde voor drugshandelaren. 'Gebruikers' die gepakt werden met kleine hoeveelheden in hun bezit, krijgen meestal een gevangenisstraf. Het is overigens onduidelijk hoeveel drugshandelaren zijn opgehangen omdat de regering in Teheran gestopt is met het publiceren van de statistieken.

Iran dient als doorvoerhaven voor drugs vanuit Afghanistan en Pakistan naar Europa en de Verenigde Staten. De Iraanse regering heeft de grens met Afghanistan de afgelopen tijd aanzienlijk versterkt om drugstransporten tegen te houden. In de 'drugsoorlog' aan de grens hebben inmiddels al tientallen Iraanse soldaten en politieagenten de dood gevonden. (Reuters, AP)