Gebrek aan kopers drukt koersen

AMSTERDAM, 11 AUG. De aandelenkoersen zijn vanochtend op een onrustige Amsterdamse effectenbeurs over een breed front gedaald. Bij gebrek aan kopers daalde de graadmeter van de beurstemming met 28,42 punten (2,5 procent) naar 1139,22 punten.

Unilever was het enige grote fonds dat zich echt aan de misère wist te onttrekken met een stijging van 2,20 op 136,80 gulden.

Handelaren klaagden over de lage omzetten. “Er wordt niet massaal gedumpt, maar er is ook geen koopinteresse”, aldus een van hen. Hij verwacht voor de komende dagen een verdere daling van de aandelenkoersen. De Azië-crisis houdt de beurzen onrustig.

Hogere winstcijfers van Hunter Douglas konden beleggers niet bekoren. De raam- en gevelbekleder was relatief gezien zelfs de grootste daler en verloor 6,50 op 98,50 gulden.

Ook de koersen van de financiële fondsen verloren hoogte. Fortis daalde met 3,30 naar 133 gulden. ING verloor 3,70 op 136,90 gulden. Aegon, die donderdag halfjaarcijfers publiceert, zakte met 3,10 naar 180,10 gulden. ABN Amro noteerde een teruggang van 1,40 op 47,50 gulden. DSM daalde 3,70 naar 199,60 gulden en Philips verloor vier gulden op 157,10. Koninklijke Olie werd 2,90 gulden goedkoper op 93,60 en Randstad 3,60 op 93,60 gulden. Wolters Kluwer behoorde ook tot de grotere verliezers bij de grote concerns. De koers van de uitgever daalde 8,90 op 311 gulden.

Toolex publiceerde voorbeurs halfjaarcijfers die de beleggers deden schrikken. De gang van zaken bij de fabrikant van cd-productiemachines staat onder druk van de crisis in Azië. Dat leidde tot een daling van de koers met 7 gulden op 30 gulden, een verlaging van het koerspeil met twintig procent.

De koers van levensmiddelenhandelaar Schuitema, die over het eerste halfjaar de nettowinst met 16 procent heeft opgevoerd, bleef onveranderd op 5.600 gulden. In het fonds werd niet gehandeld. Van Schuitema zijn weinig stukken vrij verhandelbaar omdat het grootste deel van de aandelen in handen is van Ahold.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week negatief begonnen. De beursindex zakte in een warrige handel met 23,17 punten tot 8574,85.

De olieprijs daalde in New York tot het laagste peil in zeven weken. De notering voor levering in september kwam 75 dollarcent lager uit op 13,05 per vat (159 liter). Dat kwam doordat werd getwijfeld aan de doortastendheid van de olielanden om hun olieproductie te beperken en door het wegebben van de zorgen over het geschil over wapeninspecties tussen de VN en Irak. In Londen zakte de notering van Brent Blend tot 11,89 dollar per vat, het laagste punt van de afgelopen tien jaar, dat in maart ook werd bereikt.

De koers van de dollar bleef ten opzichte van de gulden stijgen. De Amerikaanse munteenheid steeg naar 2,0149 gulden. Gisteren sloot de Amsterdamse dollarhandel met een koers van 2,0060 gulden.

TOKIO De Nikkei-index van de beurs in Tokio sloot vandaag 219,43 punten lager op 15.406,99. Het gewogen gemiddelde van de 225 belangrijkste Japanse aandelen verloor daarmee 1,4 procent van het slotniveau van gisteren.