'Gebaar naar samenleving'; DNB geeft kunstfonds 110 miljoen

AMSTERDAM, 11 AUG. De Nederlandsche Bank (DNB) zal de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit volgend jaar ongeveer 110 miljoen gulden schenken voor de aankoop van belangrijke kunstwerken.

Met de schenking wil de bank een gebaar maken naar de samenleving, nu de gulden op termijn verdwijnt en wordt vervangen door de euro. Het bedrag is afkomstig uit de winst over 1998. Normaal zou de bank het geld toevoegen aan haar reserves. De Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit moet het geld van de schenking gebruiken voor de aankoop van kunstwerken die eigendom worden van de Nederlandse staat. “We wilden graag iets doen in het kader van de komst van de euro. Een uniek gebaar, iets blijvends schenken”, aldus een woordvoerder van DNB. De Europese munteenheid, de euro, wordt wat betreft girale betalingen vanaf begin volgend jaar ingevoerd. De Nederlandse munteenheid, waarvoor De Nederlandsche Bank sinds 1814 verantwoordelijk is, verdwijnt in 2002 volledig. Vanaf volgend jaar wordt de Europese Centrale Bank onder leiding van Wim Duisenberg verantwoordelijk voor het monetaire beleid.

De Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit werd vorig jaar in het leven geroepen door de Vereniging Rembrandt, met als doel het bevorderen van de aankoop van kunstwerken ten behoeve van openbare collecties in Nederland. Het nieuwe fonds dat nu met het geld van DNB wordt opgericht staat los van het Nationale Aankoopfonds waarvoor de Mondriaanstichting en diverse museumdirecteuren al enkele jaren pleiten en waarvoor de nieuwe regering in het regeerakkoord een nog onbekend bedrag heeft toegezegd. Volgens Melle Daamen, directeur van de Mondriaanstichting, is er over het nieuwe fonds geen overleg geweest met de Mondriaanstichting. “Dit fonds is een volledig particuliere instelling”, aldus Daamen, “al kan ik me niet voorstellen dat dit nieuwe fonds volledig zelfstandig zal opereren. Het is tenslotte toch gesticht met geld van de belastingbetaler.”

De Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit ziet de schenking van DNB als een verrijking van het Nederlands kunstbezit. “Ik ben bijzonder enthousiast, omdat met deze genereuze schenking essentiële werken kunnen worden verworven die anders niet voor Nederland beschikbaar zouden komen”, aldus J.M. Boll, voorzitter van de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit en voorzitter van de Vereniging Rembrandt. “Niet alleen het uitzonderlijke bedrag is belangrijk, maar ook de stimulans die hiervan kan uitgaan. We hopen dat nu ook anderen met giften dit fonds zullen versterken en zo ons nationaal erfgoed zullen begunstigen. Het feit dat de Nederlandsche Bank hen is voorgegaan, de meest behoedzame bewaker van Nederlands nationaal goed, zal zowel particulieren als bedrijven en overheden moeten aanspreken”, aldus Boll.