Economie Kenia zwaar getroffen door aanslag

NAIROBI, 11 AUG. Terwijl Kenianen vier dagen na de aanslag nog steeds hun doden tellen, begint de zakenwereld met het opmaken van de materiële schade.

De krachtige explosie in het centrum van Nairobi richtte in een omtrek van 500 meter zware schade aan. Honderden kantoren en winkeliers zijn hun huisvesting kwijt en een groot deel van het stadscentrum bleef gisteren uit veiligheidsoverwegingen afgegrendeld. Het gebouw van de centrale bank, het treinstation en een communicatiecentrum van de PTT liepen ernstige schade op.

De handel in buitenlandse valuta werd gisteren gestaakt omdat de deuren van de centrale bank gesloten bleven. De beurs ging gisteren wel weer open, maar er had opvallend weinig handel plaats. Vooral buitenlandse investeerders toonden weinig belangstelling.

De eerste schattingen van zakenlui houden de schade op meer dan 200 miljoen dollar. Enkele gebouwen moeten mogelijk worden afgebroken. Het hoofd van de Kamer van Koophandel zei dat enkele leden al hun bezittingen hebben verloren.

Bronnen bij verzekeringsmaatschappijen maakten gisteren duidelijk dat schade als gevolg van terreuraanslagen niet wordt vergoed.

Op de toeristensector zal de bomaanslag een grote invloed hebben, voorspellen waarnemers. Door politieke onrust was het aantal toeristen het afgelopen jaar al bijna met de helft teruggelopen. Vooral Europese toeristen lieten het afweten, maar Amerikanen bleven komen.

Dat zal vermoedelijk veranderen.

De Amerikaanse regering adviseert niet meer naar Kenia te reizen. Dit heeft geleid tot geërgerde reacties in de Keniaanse pers.

De Daily Nation noemt het Amerikaanse besluit vandaag “bizar”. “Kenia heeft de volle laag gekregen, wat betreft verwondingen en schade, bij een aanslag gericht tegen Amerikanen”, aldus de krant. “We zijn zwaar beledigd dat de Amerikaanse regering in plaats van haar burgers te vertellen dat Kenia niet onveiliger is dan welk land ook, het advies geeft Kenia te mijden.” Toerisme is de belangrijkste deviezenbron van Kenia.

Kenia's economie verkeerde vóór de aanslag al in een diepe recessie, met een verwachte groei van iets meer dan 1 procent.