Duel tegen Maribor eerste test voor vernieuwde ploeg; PSV onherkenbaar van start

EINDHOVEN, 11 AUG. PSV is met slechts één speler uit het oorspronkelijke basisteam van vorig jaar naar Slovenië gereisd waar het morgen in de voorronde van de Champions League Branik Maribor ontmoet. Die ene speler heet Gilles de Bilde. De rest van het team waarmee Dick Advocaat het afgelopen seizoen begon is geblesseerd of uitgevlogen naar andere clubs in de wereld.

Ga maar na: Koch, Vampeta, Stam, Numan, Jonk, Cocu, Zenden en Petrovic hebben inmiddels elders emplooi gevonden. Alhoewel de transfer van Wim Jonk naar Sheffield Wednesday nog steeds niet is afgerond. De zaakwaarnemers van de Volendammer liggen met PSV in de clinch over de ontbindende voorwaarden van het contract dat doorliep tot 2000.

Niettemin is Jonk niet meer actief voor PSV. De Eindhovense ploeg kan morgenavond ook niet beschikken over de geblesseerde spelers Nilis, Faber, Stinga, Demo, Valckx en Vink. Terwijl doelman Waterreus is geschorst en wordt vervangen door de van een lichte hersenschudding herstelde Patrick Lodewijks.

Tot zover de personele informatie die voor een topclub toch wel schokkend mag worden genoemd. PSV moet opnieuw beginnen met een andere trainer (Bobby Robson) en dat baart de leiding van de club toch wel een beetje zorgen. Want het is de vraag of zo'n proces zich aan de top ongestraft kan voltrekken. “We moeten in het begin van het seizoen de schade beperkt zien te houden”, zegt manager Frank Arnesen met het oog op de Champions League van volgend seizoen en misschien wel in het verlengde daarvan een Europese competitie.

De voor één jaar teruggekeerde Bobby Robson restte door het WK en de voorronde van de komende Champions League ook nog eens weinig tijd om een nieuw team vanaf de eerste steen op te bouwen. Arnesen: “We hebben wel veel talent teruggekregen voor de vertrokken spelers, maar ze zullen nog moeten wennen aan de cultuur bij PSV. Bij ons moet je namelijk elke wedstrijd winnen.” En Robson: “We hebben de afgelopen vier weken weinig tijd verloren in de voorbereiding. Ik heb de spelers voorgehouden dat ze moeten vechten voor een positie in het eerste team. De ideale ploeg zit wel een beetje in mijn hoofd. Ik wist van tevoren wat me te wachten stond bij PSV. Zenden en Jonk waren nog niet weg toen ik tekende, maar er was mij voorgehouden dat die kans er wel in zat.”

PSV is nog niet helemaal verlost van alle transferperikelen. Met de zaakwaarnemers van Jonk wordt nog overleg gevoerd over de ontbindende voorwaarden in zijn contract. Tot die onderhandelingen zijn afgerond mag Jonk niet aan de slag bij zijn nieuwe werkgever Sheffield Wednesday. Robson: “Jonk is een van de beste passers van Europa. Toch mocht hij van mij vertrekken want er zijn genoeg alternatieven. Het was voor hem gezien zijn leeftijd (31, red.) de laatste kans om nog in het buitenland aan de slag te kunnen. Hij heeft een toekomst, wij ook.”

Aanvaller Peter Möller kreeg van Robson eveneens te horen dat hij mag uitzien naar een andere club. Zolang er zich geen club aandient van het kaliber PSV blijft de spits echter lekker zitten waar hij zit: op de reservebank in Eindhoven. Robson: “Die jongen heeft een geweldige mentaliteit. Hij traint elke dag als Tarzan. Maar ik heb hem wel voorgehouden: ik begrijp niet dat jij hier op de bank gaat zitten als je net hebt deelgenomen aan het wereldkampioenschap.”

Hoewel de veteraan Robson met PSV aan een zware klus is begonnen, vindt hij dat de ploeg zich tegen Maribor gewoon moet kwalificeren voor de Champions League. De financiële belangen zijn groot. PSV loopt alleen al drie miljoen gulden startpremie mis als het zich niet plaatst. “We moeten in Slovenië al winnen”, meent Robson.

PSV heeft vooralsnog zeventien buitenlanders in een selectie van bijna dertig spelers die Robson wil terugbrengen tot achttien. In het vreemdelingenlegioen is aanwinst Ruud van Nistelrooy een van de weinige Nederlanders die kans maken op een basisplaats. PSV had er bijna achttien miljoen gulden voor over om de Brabantse spits weg te kopen bij Heerenveen. Drie miljoen van dat bedrag stak de speler zelf in zijn zak dank zij een speciale clausule. Van Nistelrooy, die dus in één seizoen in Friesland onafhankelijk werd: “De voertaal is bij ons Engels. PSV is een mix geworden van Nederlanders, Latijns-Amerikanen en Oost-Europese voetballers. Ik trek zelf veel met Bruggink en Van der Doelen op. Die jongens kunnen me een beetje wegwijs maken bij PSV.”

Het 22-jarige talent, dat ook in de belangstelling stond van Anderlecht en Feyenoord, voelt zich klaar voor PSV. Daarom sloeg hij het advies van trainer Foppe de Haan in de wind om nog een jaar te rijpen bij Heerenveen. “Ik had het gevoel dat ik de grote stap naar PSV al kon maken. De Haan heeft me achteraf wel succes gewenst. Hij is een trainer voor wie je door het vuur gaat. Robson is ook zo'n type dat veel enthousiasme in een training legt. Je merkt aan alles dat hij een groep aan het smeden is.”

    • Erik Oudshoorn