Dodental aanslagen: 213; Miljoenen voor informatie over bommenleggers

WASHINGTON, NAIROBI,11 AUG. De Amerikaanse regering looft twee miljoen dollar uit (ruim vier miljoen gulden) voor informatie die leidt tot aanhouding en veroordeling van de daders van de recente bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gisteren in Washington bekendgemaakt.

Albright vliegt morgen vroeg naar Duitsland, om daar gewonde Amerikanen en Kenianen te bezoeken. Daarna zal ze de stoffelijke overschotten van elf van de twaalf omgekomen Amerikanen begeleiden op hun laatste vlucht terug naar de Verenigde Staten. De twaalfde omgekomen Amerikaan wordt in Kenia begraven.

Albright sprak gisteren 700 werknemers van haar departement toe over de aanslagen. Ze verzekerde dat Amerika zich niet laat intimideren door “de lafaards die deze daad hebben begaan”.

President Clinton keert morgen een dag eerder dan voorzien terug van een driedaagse reis door Kentucky, Illinois en Californië, om met zijn adviseurs te spreken over de laatste ontwikkelingen in verband met de aanslagen. Tijdens een spreekbeurt in Louisville, in Kentucky, zei Clinton gisteren dat de Verenigde Staten geen andere rol in de wereld zullen gaan spelen onder druk van terroristen. “Hoe opener de wereld wordt, hoe kwestbaarder mensen worden voor organisaties die wapens hebben, informatietechnologie en het vermogen om zich te verplaatsen. We moeten ons daar tegenover krachtig opstellen. We mogen niet afgeschrikt worden door de dreiging van nog een actie.”

Inmiddels zijn meer dan 100 agenten, explosieven-deskundigen, laboranten en tolken van de FBI in Kenia en Tanzania aangekomen, om in samenwerking met de lokale autoriteiten de toedracht van de aanslagen te achterhalen.

Agenten van de Amerikaanse federale inlichtingendienst FBI en van de Tanzaniaanse politie die de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Dar es-Salaam onderzoeken, zijn vandaag begonnen met de ondervraging van een Soedanees en twee Arabieren van een niet nader aangeduide nationaliteit. Dat heeft de Tanzaniaanse minister van Binnenlandse Zaken, Ali Ameir Mohamed, bekendgemaakt. Reddingswerkers hebben de afgelopen 24 uur geen overlevenden meer uit de puinhopen gehaald van Ufundi House naast de Amerikaanse ambassade. Het totale dodental van de twee aanslagen in Kenia en Tanzania ligt inmiddels op 213. Volgens een woordvoerder van de politie bevinden zich mogelijk nog veertig lijken onder het puin. Er wordt nog gezocht naar een vrouw die Rose heet.

De Keniaanse krant Standard publiceerde vanmorgen een interview met Oash Okindo, één van de bewakers van het parkeerterrein bij de ambassade. Hij vertelde hoe vlak voor de aanslag vijf gewapende Arabieren in een busje het parkeerterrein op probeerden te rijden. Ze wilden naar de parkeergarage onder het ambassadegebouw gaan maar werden hiervan weerhouden door de bewakers. Er brak een vuurgevecht uit met een Amerikaanse marinier waarna de mannen een granaat naar de ambassade gooiden. Na deze eerste explosie ging de bom af. Okindo raakte zwaar gewond en werd naar een ziekenhuis in Duitsland vervoerd.

In een bijzondere uiting van gemeenschapszin blijven Kenianen hun bijdragen leven voor de slachtoffers. Spontaan zamelen winkeliers en andere stadsbewoners spullen in voor de gewonden, zoals dekens. De ziekenhuizen, waar nog tientallen gewonden liggen, draaien op volle toeren met vele vrijwilligers. Een woordvoerder van het grote Kenyatta Hospital zei dat het ziekenhuis in het weekeinde zijn hele jaarbegroting heeft gespendeerd.