China maant speculanten; Yen daalt, onrust laait weer verder op

TOKIO, 11 AUG. De koers van de yen heeft vanmorgen tijdens de valutahandel in het Verre Oosten het laagste niveau in acht jaar bereikt na bezorgde geluiden van het Economisch Planbureau over de Japanse economie. Ook elders in Azië laaide de onrust weer op.

De Japanse munteenheid doorbrak de grens van 146,80 tegenover de Amerikaanse dollar. Daarmee kwam de yen voor het eerst onder het niveau van augustus 1990 terecht. Aan het eind van de handel werd 147,40 per dollar genoteerd. De Nikkei-index van de Tokiose beurs ging voor de zevende achtereenvolgende dag achteruit. Na een verlies van 1,4 procent kwam de index uit op 15.406,99.

De daling werd versterkt door bezorgdheid van het Japanse Economisch Planbureau (EPA). Het EPA sprak vanmorgen van een “achteruitgang” van de economie, nadat in het vorige maandrapport van “stagnatie” was gesproken. “De vraag is zwak door het behoedzame sentiment bij huishoudens en bedrijven. Dit effect krijgt zijn invloed op productie en werkgelegenheid.” Volgens een functionaris van het planbureau moet het effect van het stimuleringspakket van april nog worden afgewacht.

De nieuwe Japanse premier Obuchi heeft inmiddels meer belastingverlagingen en het aanpakken van de crisis in de financiële sector aangekondigd. Maar hij heeft hiervoor de medewerking nodig van de oppositie, die in het Hogerhuis de meerderheid heeft. Gisteren vroeg de oppositionele Democratische Partij om ontbinding van het parlement. Economen achten juist snelheid bij de crisisaanpak geboden.

Ook onzekerheid in de andere Aziatische crisislanden laaide vanmorgen verder op. De vice-president van de Chinese centrale bank waarschuwde vanmorgen speculanten niet op een devaluatie van de yuan te speculeren. “Wij denken dat een devaluatie of zelfs een kleine aanpassing niet in het belang van China is. We zijn volledig in staat de waarde van onze munt te handhaven”, aldus vice-gouverneur Liu Mingkang.

Volgens geldhandelaren heeft de Chinese centrale bank intussen geïntervenieerd om de yuan te ondersteunen. China heeft met 140 miljard dollar na Japan de grootste deviezenvoorraad en een overschot op de handelsbalans. De yuan en de Hongkong-dollar zijn onder druk gekomen. Een devaluatie zou een uitbreiding van de Azië-crisis betekenen.

Vanmorgen moesten tal van effectenbeurzen verliezen incasseren. De Hongkongse Hang Seng kwam na een daling van 3,6 procent op het laagste punt in vijf jaar. uit.

In Singapore was het verlies 3,0 procent, nadat de beurs voor het eerst in tien jaar even onder de 1000-puntengrens was gekomen. In Maleisië bedroeg de val 5,3 procent, waarmee bijna een tienjarig dieptepunt werd bereikt.

Alleen Zuid-Korea wist zich met een fractionele daling aan de malaise te onttrekken. (Reuters, AP, AFP)