BOC schrapt 3.700 banen, ook gevolg in Benelux

LONDEN, 11 AUG.Bij het Britse concern BOC (onder meer industriële gassen en logistiek) verdwijnen 3.700 van de ongeveer 40.000 banen in het kader van een ingrijpende reorganisatie. De vandaag aangekondigde ingreep zal ook voor Nederland gevolgen hebben, maar welke dat worden is nog niet duidelijk.

BOC gaat zich sterker richten op gassen. Het concern trekt zich terug uit activiteiten die niet meer in de strategie passen of onvoldoende rendement opleveren. Dat houdt onder meer in dat de logistiekdochter BOC Distribution Services alleen nog grote klanten gaat bedienen, zoals de warenhuisgroep Marks & Spencer. Andere activiteiten worden verkocht.

Distribution Services, dat zich bezighoudt met vervoer van temperatuurgevoelige producten, heeft in Nederland zes vestigingen met in totaal 200 werknemers. Grote klanten zijn de supermarktketens Albert Heijn en De Boer Unigro. In hoeverre er veranderingen komen, was vanmorgen nog niet duidelijk. BOC liet ook weten te kijken naar “alle mogelijke opties” voor de gasbelangen in de Benelux en Duitsland.

BOC heeft tot de reorganisatie besloten wegens een verslechtering van de resultaten. Het concern lijdt onder de koersstijging van het Britse pond sterling en de crisis in Azië. De reorganisatie moet binnen twee jaar leiden tot een besparing van 120 miljoen pond (395 miljoen gulden) per jaar. Voor de kosten van de maatregelen is een voorziening getroffen van 167,3 miljoen pond (550 miljoen gulden).

Over de eerste negen maanden van het op 1 oktober 1997 begonnen boekjaar daalde de winst voor belasting van BOC van 325,4 miljoen pond tot 272,4 miljoen pond (895 miljoen gulden). Het resultaat is inclusief de voorziening en buitengewone baten van 144 miljoen pond uit de verkoop van het medische dochterbedrijf Ohmeda. De omzet verminderde van 2,71 miljard pond tot 2,55 miljard pond (8,4 miljard gulden). (ANP)