Birma dreigt met rechtszaak

RANGOON, 11 AUG. De Birmese regering heeft gisteren gedreigd een rechtszaak te beginnen tegen achttien buitenlanders, die zondag werden opgepakt toen zij pamfletten uitdeelden waarin werd aangedrongen op herstel van de democratie. Volgens de officiële pers maken de achttien (onder wie zes Amerikanen en een Australiër) deel uit van een 'complot' waarbij ook de Birmese oppositie betrokken zou zijn. De regering gaat 'de noodzakelijke maatregelen' tegen de achttien treffen, aldus de pers.

De achttien waren Birma vorige week als toeristen binnengekomen. In de pamfletten riepen zij de Birmese bevolking op om de harde actie van de regering tegen de democratiseringsbeweging, tien jaar geleden, niet te vergeten. Regeringstroepen openden toen het vuur op demonstranten. Daarbij vonden volgens de oppositie duizenden mensen de dood. Het Birmese regime gaat uit van een dodental van enkele tientallen.

Volgens bronnen bij de Birmese regering is het overigens goed mogelijk dat deze uiteindelijk toch besluit om van juridische vervolging af te zien en de achttien simpelweg het land uitzet. Een groot proces, aldus de bronnen, zou Birma immers opnieuw op een voor het regime onaangename manier in de publiciteit brengen. (Reuters, AP)