Bedrijven geen schadevergoeding na stroomstoot

AMSTERDAM, 11 AUG. Het electriciteitsbedrijf Energie Noord West (ENW) weigert schadevergoedingen uit te keren aan zeven bedrijven in Alkmaar-Zuid. Door een schakelfout in een generatorwagen van ENW kwam er vrijdagavond tien minuten lang een te hoog voltage (380 volt) op het net, waardoor electrische apparaten in 66 huishoudens en zeven bedrijven onherstelbaar werden beschadigd.

De gedupeerde particulieren zullen wel schadeloos worden gesteld. Een onafhankelijke schade-expert zal deze week de schade opnemen. ENW keert maximaal 3.000 gulden per huishouden uit.

Voor wat betreft de zakelijke klanten beroept ENW zich op de algemene leveringsvoorwaarden, waarin staat dat een electriciteitsbedrijf niet aansprakelijk is voor bedrijfsschade. “Stel dat wij een fout maken en Hoogovens komt zonder stroom te zitten, dan kan dat een miljardenclaim opleveren. Dat is niet op te brengen”, aldus ENW-directielid E. Franke. Gisterochtend liet ENW in een persbericht nog weten dat ook eventuele schadeclaims van zakelijke klanten door het energiebedrijf zouden worden geïnventariseerd.

Volgens woordvoerder S. Marbus van EnergieNed, de overkoepelende vereniging van energiedistributiebedrijven, hoeft ENW “ongeacht wat er mis ging en ongeacht bij wie de fout ligt” geen schadevergoedingen uit te keren aan bedrijven. Marbus: “Dat staat in de voorwaarden. Bedrijven weten dat en kunnen zich verzekeren of beveiligen tegen stroomuitval of gebrekkige levering.”

De gedupeerde bedrijven in Alkmaar-Zuid reageren verontwaardigd. Restaurant Koekenbier schat de schade op “minimaal vijftigduizend gulden”. Volgens eigenaresse A. Henneman is het “idioot” dat het electriciteitsbedrijf de schade niet wil vergoeden. “Het is hun fout en dat hebben ze ook toegegeven.” De Hypotheek en Verzekeringswinkel denkt voor eenzelfde bedrag schade te hebben. Advocatenkantoor Veraart De Granada & Partners, dat ook werd getroffen, heeft al een proces aangekondigd als ENW volhardt in haar weigering de getroffen bedrijven schadeloos te stellen.

Vorig jaar sprak de Hoge Raad zich uit over vergoedingen na stroomonderbrekingen. Particulieren dienen schadeloos gesteld te worden. Na de stroomuitval in de provincie Utrecht, in juni vorig jaar, spanden enkele bedrijven een procedure aan tegen het regionale electriciteitsbedrijf REMU. Deze zaken lopen nog. Volgens Marbus is het niet leveren van stroom echter niet vergelijkbaar met de zogeheten gebrekkige levering (te hoog of te laag voltage).