Aziëcrisis bezorgt Toolex forse koersval

AMSTERDAM, 11 AUG. De koers van het technische beursfonds Toolex International is vanochtend in reactie op de publicatie van tegenvallende halfjaarcijfers met twintig procent gedaald. Het aandeel werd op de lokale markt van de Amsterdamse effectenbeurs 7 gulden minder waard en belandde op het niveau van 30 gulden.

Toolex heeft ernstig te lijden van de crisis in Azië. Een forse terugval van de vraag naar apparatuur van het bedrijf, dat machines maakt voor cd-productie en voor optische systemen, heeft zijn resultaat onder grote druk gezet. De omzet in Azië werd in de eerste zes maanden van dit jaar ruimschoots gehalveerd.

Toolex boekte een terugval van 97,7 miljoen gulden naar 45,1 miljoen gulden. De onderneming, gevestigd in Eindhoven, haalt nu nog maar 27 procent van zijn omzet uit Azië. In dezelfde periode van 1997 was dat nog ruim het dubbele.

De omzet van het bedrijf als geheel daalde in de verslagperiode met ruim 7 procent naar 162,8 miljoen gulden. De nettowinst steeg fractioneel, met 3 procent naar 12,5 miljoen gulden. Per aandeel steeg de winst van 45 naar 46 cent. Doordat de omzet in Noord- en Latijns Amerika respectievelijk met 221 en 243 procent toenam, kon Toolex een nog slechter halfjaarresultaat voorkomen.

De koers van het fonds steeg in de eerste maanden van dit jaar sterk: van 20,50 gulden eind december naar 44,70 gulden begin april.

De onderneming rekent voor de tweede helft van dit jaar op betere resultaten.